Kultúra

Ako inšpirujú Topoľčany umelcov z Japonska či Nemecka? Príďte v sobotu na vernisáž do podchodu a dozviete sa!

Jedenásť autorov zo Slovenska, Čiech, Nemecka a Japonska predstaví svoje najnovšie diela na výstave projektu MEDZICENTRUM V. Máte tak jedinečnú možnosť vidieť, ako naše mesto inšipruje aj zahraničných umelcov.

Ilustračný obrázok k článku Ako inšpirujú Topoľčany umelcov z Japonska či Nemecka? Príďte v sobotu na vernisáž do podchodu a dozviete sa!
Zdroj: Webnoviny.sk

Projekt MEDZICENTRUM slovenskej výtvarníčky a kurátorky Niny Šoškovej sa počas piatich rokov svojej existencie vyformoval do podoby netradičného festivalu. Po Žiline, Banskej Štiavnici a Košiciach tak vďaka Medzicentru ožili umením aj Topoľčany. „Už od roku 2010 sa projekt snažím realizovať v lokalitách, ktoré svojou polohou či rozlohou možno nepatria medzi prirodzené spoločenské centrá Slovenska. Existencia aktívnych nezávislých kultúrnych centier v týchto mestách ďaleko od Bratislavy z nich však robí nové výrazné body na kultúrnej mape Slovenska,“ vraví autorka a kurátorka projektu Nina Šošková.

V tomto roku sa tak umelci z rôznych krajín usadili na desať dní v podchode pod Autobusovou stanicou v Topoľčanoch, kde sídli kultúrne centrum Nástupište 1–12. Práve odtiaľto denne vyrážali do ulíc malého mesta na západnom Slovensku snažiac sa spoznať a uchopiť jeho špecifiká, atmosféru, históriu a súčasnosť. Zozbierané podnety následne pretavili do podoby umeleckých diel viac či menej narúšajúcich verejný priestor mesta.

S výsledkom ich práce sa budete môcť zoznámiť na vernisáži k výstave MEDZICENTRUM V.,v sobotu 9. augusta o 17:00 priamo v podchode pod Autobusovou stanicou v Topoľčanoch. O hudobný doprovod vernisáže sa postará česká elektro-popová hviezda Ventolin. Hostia vernisáže – Marek Adamov zo Stanice Žilina-Záriečie, Katarína Gatialová zo Žilinskej Novej Synagógy Kunsthalle a Andrej Poliak z Periférnych centier v Dúbravici doplnia večerný program sériou prezentácii.

Diela vystavujú:

Peter Kalmus (sk)

Pavel Karous (cz)

Tomáš Makara (sk)

Mira Podmanická (sk)

Daniela Krajčová (sk)

Lisa Premke (de)

Matej Al-Ali (cz)

Junichiro Ishii (jp)

Matej Vojtuš (sk)

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM