Katarína Jankeje Rôzne

Ako oslovíte dievku z Horných Štitár či chlapa z Dvorian? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam

Keď zo Solčian, tak Solčanec keď z Dvorian, tak Dvoranec. Je to ale naozaj tak? Niektoré obyvateľské mená z obcí v našom okrese si mnohí z nás tak trochu zjednodušujú. Pozrite, ktoré možno komolíte i vy.

Ilustračný obrázok k článku Ako oslovíte dievku z Horných Štitár či chlapa z Dvorian? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam
Zdroj: Dnes24.sk

Obyvateľské mená sú mená odvodené od názvov obcí a miest a pomenúvajúce ich obyvateľov a obyvateľky. Nad menami obyvateľov známych obcí v našom okrese sa mnohí už ani nezamýšľame. O to prekvapivejší môže byť potom pohľad na jednu zo základných kodifikačných príručiek slovenského jazyka.

Pravidlá slovenského pravopisu (PSP), azda najznámejší slovník z dielne našich jazykovedcov, totiž ukotvuje i pravidlá tvorenia obyvateľských mien. Vychádza pritom zo zoznamu názvov miest a obcí na Slovensku a pri každom názve uvádza príslušné obyvateľské meno v mužskom i ženskom rode a tiež príslušné prídavné meno.

V zozname sa nevyskytujú skrátené živé hovorové ani nárečové podoby, ktoré sa používajú v bežnom jazykovom úze. No práve tie, podľa všetkého, v hovorovej reči používame najčastejšie. Pozrite si zopár príkladov.

Dvoranec i Nitrianskod­voranec

Pravidlá ponúkajú pri pomenovaní obyvateľov obce Dvorany nad Nitrou až dve možnosti. Či už použijete Dvoranec alebo Nitrianskodvoranec obe budú správne. Obyvateľky dediny majú taktiež dve správne formy – buď Dvorianka, poprípade Nitrianskodvo­rianka. Prídavné mená odvodené od názvu obce sú potom dvoriansky i nitrianskod­voriansky.

Hajnonovovešťanka

Ako uvádzajú Pravidlá slovenského pravopisu, obyvateľa neďalekej obce Hajná Nová Ves by sme mali správne nazvať pomenovaním Hajnonovovešťan, obyvateľku zase Hajnonovovešťanka. Prídavné meno odvodené od názvu obce, ako už tušíte, je hajnonovoveský.

Solčiančanka

Solčany sú pri pomenovaní jasné, čo však Solčianky? Obyvateľ pochádzajúci zo Solčianok sa správne pomenúva ako Solčiančan, obyvateľka Solčiančanka. Zaujímavé je však odvodené prídavné meno, ak ste mysleli, že solčiančanský je správne, mýlite sa. Pravidlá totiž uvádzajú prídavné meno ako solčiansky, čiže rovnako ako už spomínaná obec Solčany.

Hornoštitárčanka

Dvojslovné pomenovania dedín vždy so sebou prinášajú aj rôzne krkolomné výrazy. Inak tomu nie je ani pri obci Horné Štitáre. Ak stretnete jej obyvateľa, vedzte, že podľa jazykovedcov je takýto človek Hornoštitárčan. Obyvateľku by sme potom mali po poriadku nazvať ako Hornoštitárčanka a prídavné meno hornoštitársky.

Nitrianskoblatničan

Ak sa samotní obyvatelia obce Nitrianska Blatnica nazývajú Blatničania, mali by vedieť, že podľa platných Pravidiel spisovného jazyka toto pomenovanie nie je úplne v poriadku. Správne by sa obyvateľ mal nazývať Nitrianskoblatničan a obyvateľka zase Nitrianskoblat­ničanka. Prídavné meno PSP uvádzajú vo forme nitrianskoblat­nický.

Nitrianskostred­čanka

Veľmi podobná situácia je aj pri dedine Nitrianska Streda. Ak chcete označiť obyvateľa podľa obce,pravidlá uvádzajú označenie Nitrianskostredčan, pri obyvateľke z obce – Nitrianskostred­čanka. Takáto forma potom platí aj pri odvodzovaní prídavného mena, správne je nitrianskostredský.

Môže vás zaujímať:

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Spoznali by ste Celsan či dokonca Hornouc?

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Topoľčanoch, do ktorých by ste mali zavítať

OBRAZOM: Zaspomínajte si, z tejto ruiny je teraz nádherný kaštieľ

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM