Katarína Jankeje Kultúra

Ako sa dnes žije na Ukrajine? Svoj pohľad predstaví mladá generácia umelcov

Súčasné ukrajinské umenie v jeho rôznych podobách predstaví Nástupište 1-12 v podchode pod autobusovou stanicou. Výstava sa zameria na pálčivé problémy dnešnej doby.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa dnes žije na Ukrajine? Svoj pohľad predstaví mladá generácia umelcov
Zdroj: Dnes24.sk

Pohľad na pozadie súčasných udalostí na Ukrajine a ukrajinské reálie predstaví výstava Jeden deň v živote v Multimediálnom priestore pre súčasnú kultúru Nástupište 1–12 v Topoľčanoch. Pripravila ju topoľčianska galéria v spolupráci s kyjevskou galériou Dymchuk a ukrajinskou kurátorkou Katerynou Filyuk.

Typický deň na Ukrajine

„Návštevníkom ponúkneme pohľad na typický deň na Ukrajine očami mladej generácie súčasných ukrajinských umelcov. Krajina sa stala hlavnou témou novinových titulkov v Európe pred dvoma rokmi. Najskôr pre Euromajdan v Kyjeve, neskôr pre anexiu Krymu a úsilie proruských separatistov na východe Ukrajiny,“ skonštatoval Julo Krištof z Nástupišťa 1–12. Výstava sa začne vernisážou 3. júla a potrvá do 12. augusta tohto roka, pričom komentované prehliadky sa uskutočnia v stredu 8. a 29. júla, vždy o 17:00 hod.

Globálne problémy dneška

Jednotlivé zastúpené diela každého zo šiestich autorov vyobrazujú priebeh bežného dňa a výzvy, ktorým ľudia každodenne čelia. Svoju pozornosť pritom zameriavajú na problémy súčasnej spoločnosti, akými sú mediálna propaganda, nezamestnanosť, nízke platy či vplyv sociálnych médií. „S týmito lajtmotívmi sa divák môže ľahko stotožniť, pretože predstavujú globálne problémy dneška charakteristické nielen pre Ukrajinu,“ povedal Krištof. Výstava má intermediálny charakter, typický pre projekty Nástupišťa 1–12. Popri priestorových inštaláciách, kresbách a veľkorozmerných fotografiách diváci uvidia i videoinštalácie či knihy.

Zahrá GONSOFUS

O hudobný sprievod sa postará ruský multiinštrumen­talista Sasha Mamaev s projektom GONSOFUS. Lídrom a vokalistom je Sasha Mamaev (RU), ktorý pomocou rôznych nástrojov a “loopovacích” pedálov vytvára vedomý a mnohojazyčný, no najmä tanečný mix reggae, dub, hip hopu, funku a afrobeatu. Spolu s bubeníkom Gáborom Tokárom (HU) predstavujú špecifický hudobný štýl neustále búrajúci hranice žánrov. Od roku 2012 Gonsofus koncertuje po celej Európe, či USA ako duo s gitarou, basgitarou, saxofónom, ”krabičkami” a bicími. Len pred pár dňami duo vydalo album Taking Shape.

Čítajte aj:

Bojná sa vráti do hlbokej minulosti: Historický šerm či dobový boj o hradisko

Kino ohlásilo letnú prestávku: Aké filmy si do pauzy stihneme pozrieť?

Foto: Nástupište 1–12

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM