Prokop Slováček Rôzne

AKO STE HLASOVALI: Dve pivá áno! Nulovú toleranciu pre cyklistov by mali zrušiť

Váš hlas zaznel jednoznačne. Ak by ste o tom mohli rozhodnúť, nulovú toleranciu alkoholu pre cyklistov by ste zrušili a „uvoľnili mravy“.

Ilustračný obrázok k článku AKO STE HLASOVALI: Dve pivá áno! Nulovú toleranciu pre cyklistov by mali zrušiť
Zdroj: internet

Tak ako v mnohých iných krajinách, kde nulová tolerancia na alkohol pre cyklistov už neplatí, aj vy zastávate názor, že by sa u nás mala zrušiť.

Dvojica poslancov za Most-Híd Tibor Bastrnák a Gábor Gál sa v septembri pokúsia pretlačiť v parlamente zmenu a uvoľniť pravidlá aj na Slovensku. V okolitých krajinách už nulovú toleranciu nemajú, chystajú sa na to aj v Česku.

Prečítaj si aj: HLASUJTE: Mali by zrušiť nulovú toleranciu na alkohol pre cyklistov?

Určitá hranica by mala byť povolená

Vyše 58 percent ľudí, ktorí sa zúčastnili v našej hlasovačke, by bolo za to, aby sa pravidlá mierne upravili. Máte pocit že po jednom či dvoch pivách predsa dospelý človek nemôže mať problém sadnúť si na bicykel.

„Keď príde cyklista z túry do svojho mesta, a v okruhu cca pol kilometra od svojho domu si dá jedno či dve pivá, prečo by potom nemohol sadnúť na bicykel. Veď keby prišiel domov a potom mal ísť na pivo, už asi nepôjde…,“ napísal Ivan, jeden z našich čitateľov.

V Poľsku je povolená hranica 0,2 promile alkoholu v krvi, v Rakúsku je to až 0,8 promile. V Nemecku je vysoká hranica 1,6 a v Maďarsku akúkoľvek hranicu úplne zrušili. V Česku budú schvaľovať povolenú hranicu 0,8 promile.

Alkohol zrejme dostane zelenú

Snah Mostu sa zrejme oplatili. Kým doteraz v opozícii ich návrhy cez parlament neprešli, tentoraz sú súčasťou vlády a proti minimu alkoholu nemá nič ani ministerstvo vnútra, informuje denník Sme. Rezort chce pred definitívnym áno alebo nie, túto tému konzultovať s odborníkmi.

"Otázkou zostáva, akým spôsobom by sa navrhovaná tolerancia pol promile pre cyklistov odrazila na počte dopravných nehôd, zvlášť tých smrteľných,“ uviedla pre denník Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra.

Ako ste hlasovali? Mala by byť na Slovensku upravená tolerancia alkoholu pre cyklistov?

  • ÁNO, po jednom či dvoch pivách predsa nemá dospelý človek žiaden problém jazdiť na bicykli – 58.3 %
  • NIE, nie je dôvod meniť súčasný stav, ľudia by to mohli zneužívať – 27.7 %
  • ÁNO, nech je zrušená úplne, každý musí niesť zodpovednosť sám za seba – 11.9 %
  • ÁNO, nech platí iba do 18 rokov, potom už nie – 2.1 %
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM