Katarína Jankeje Kultúra

Ambiciózny projekt topoľčianskeho Nástupišťa: Invázia slovenskej kultúry až v USA!

Ak ste mali pocit, že okolo obľúbeného Nástupišťa 1-12 je v poslednej dobe ticho, nemýlili ste sa. Organizátori spolu s viacerými slovenskými tvorcami odišli reprezentovať Slovensko až do slnečnej Kalifornie.

Ilustračný obrázok k článku Ambiciózny projekt topoľčianskeho Nástupišťa: Invázia slovenskej kultúry až v USA!
Foto: Katarína Jankeje

Práve Santa Cruz sa stalo miestom realizácie ambiciózneho medzinárodného projektu Multimediálneho priestoru pre súčasnú kultúru Nástupište 1–12 – Pravidelná linka Santa Cruz. Ten sa zameral na prezentáciu súčasnej slovenskej kultúry v USA. „Na projekte sme pracovali takmer 9 mesiacov. Od začiatku sme vedeli, že chceme americkému publiku predstaviť súčasné slovenské umenie v jeho rôznych podobách a formách. Pripravili sme teda komplexný a reprezentatívny výber z toho najlepšieho, čo sa na súčasnej slovenskej scéne dá nájsť. Doteraz považujem za neuveriteľné, že všetci z oslovených umelcov prijali naše pozvanie.“, vraví spoluautorka projektu Zuzana Godalová.

Skladateľ, dizajnér i elektornická kniha

Organizátori projektu pozvali umelcov s naozaj širokým záberom. Od 3. do 20. júla tak našli svoje ateliéry v Santa Cruz výtvarníci Erik Šille, Veronika Šramátyová a Lucia Tallová, grafický dizajnér Matej Lacko, odevná dizajnérka Lenka Sršňová, ale i tanečníčka a vizuálna umelkyňa Zuzana Žabková, či skladateľ a hudobník Fero Király.

Interdiscipli­nárne zloženie umelcov nás postavilo pred veľkú výzvu.Rozhodli sme pre kombináciu výstavy, módnych happeningov v uliciach San Francisca a Santa Cruz, ale aj série workshopov a série hudobno-tanečných predstavení. A v neposlednom rade – vydali sme na americkom trhu našu prvú elektronickú knihu“, prezrádza spoluautor projektu Július Krištof.

Preplnená vernisáž

Vyvrcholením celého projektu bola výstava I came, I saw, …, ktorej vernisáž bola preplnená vďaka pozornosti zo strany miestnych médií. Potrvá až do 3. augusta, všetky vystavené diela pritom vznikli priamo v USA a možno v nich nájsť inšpirácie načerpané autormi počas rezidenčného pobytu. Slovenská verzia Nástupišťa sa rozbehne už 1. augusta, v priestoroch podchodu Autobusovej stanice bude prebiehať až do 10. augusta akcia v rámci prehliadky súčasného umenia, PUBLIC ART FESTIVAL – MEDZICENTRUM V.

Pozrite si pútavé fotografie a video v priloženej galérii!

Foto: Nástupište 1–12

Topoľčianske Nastupiste v Kalifornii
1
Galéria
Nastupiste 1-12 v santa cruz
15
Galéria
Foto: Katarína Jankeje
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM