Dávid Hrdý Šport

Americký futbal v Topoľčanoch: Všetko začalo v Parku športovcov

Na slovenské pomery dosť neobvyklý šport. No pomaly sa rozširuje. V Topoľčanoch sa môžeme pochváliť existenciou tímu amerického futbalu, ktoré už piaty rok reprezentuje naše mesto. A úspešne. Prinášame vám rozhovor s kapitánom tímu Topoľčany Kings Borisom Bútorom.

Ilustračný obrázok k článku Americký futbal v Topoľčanoch: Všetko začalo v Parku športovcov
Zdroj: Dnes24.sk

Kontaktovali sme Borisa Bútoru s prosbou o rozhovor.Súhlasil a my vám teraz prinášame jeho názory o histórií a začiatkoch amerického futbalu v Topoľčanoch, ale aj o iných súvislostiach týkajúcich sa tohto športu.

Klub Topoľčany Kings existuje od roku 2008. Pamätáš si ešte svoje začiatky v americkom futbale?

Je to tak. Fungujeme od roku 2008 a moje začiatky sú spojené s Kings. Úplne na začiatku sme hrávali v Parku športovcov za zimným štadiónom (môj druhý domov) a potom aj na ihrisku Tríbečskej základnej školy. Hrali sme každú nedeľu bez výstroje, ale nie bez kontaktu a s veľmi chabou znalosťou pravidiel. Keď si na to spomínam, tak asi nás s americkým futbalom spájala len šiška, ktorú doniesol jeden spoluhráč z USA.

Zakladateľmi klubu sú Ivan Herda a Tomáš Pargáč. Čo ich viedlo k tomu, aby začali s americkým futbalom v Topoľčanoch?

Ťažko povedať, to je asi skôr otázka na nich. Ale ako Ivan, tak aj Tomáš boli jadrom partie chalanov, ktorí sme hrávali v Parku športovcov a neskôr na Tríbečskej. Po pár mesiacoch takéhoto „hrania“ ma oslovili s myšlienkou, že či do toho nepôjdeme „viac“. Myslím, že vtedy ešte ani oni nevedeli, čo tým presne mysleli, ale išli do toho naplno a hlavne to ma oslovilo. Netrvalo to veľmi dlho a s pomocou ďaľších členov partie sme založili občianske združenie – Topoľčany Kings. Kings preto, lebo Tomáš v tom čase študoval históriu a na jednom stretnutí, kde sa riešil názov povedal, že Topoľčany boli kráľovské mesto, tak že by sme mohli ísť v tejto tradícii.

Americký futbal je dosť netradičný šport na naše pomery. Aký je divácky záujem oň v Topoľčanoch ?

Momentálne je to pre divákov viac zaujímavosť ako šport. Predstava je taká, že sa veľkí chlapi zrážajú, tak sa poďme na to pozrieť. Tento rok sa už medzi našimi fanúšikmi stretávam aj s ľuďmi, ktorí po hlbšom pochopení pravidiel sami zistili, že americký futbal je omnoho viac, dokonca ma niekedy dokážu poriadne zaskočiť otázkami o stratégiách, rôznych trikových hrách a hlavne pravidlách. Keď sme pri fanúšikoch tak v Topoľčanoch je záujem relatívne veľký. Na minuloročné finále SFL 7 („malý futbal“, kde sa hrá 7 proti 7), bolo okolo 500 divákov, možno to ale bolo tým, že sa nevyberalo vstupné:)

Myslíš si, že v SR nie je tento šport príliš populárny preto, lebo ľudia skrátka nepoznajú pravidlá?

Určite to môže byť jeden z dôvodov. Otázka je, že či je to chyba toho športu, keď niekto povie, že nepozná pravidlá a je to pre neho len bitka vo výstroji alebo je chyba inde . Americký futbal u nás nemá históriu, práve teraz sa tá história buduje. Takisto podpora je slabá, nie len amerického futbalu ale väčšiny športov u nás, ale to už odbieham od témy.

Aké sú vaše najväčšie úspechy ?

Máme za sebou zahraničné aj domáce turnaje v „sedmičkovom“ futbale. V posledných dvoch ročníkoch SFL7 sme sa umiestnili na druhom, resp. treťom mieste. Vyhrali sme Memoriál Viktora Kincela – čo je turnaj 7v7 konajúci sa každoročne v Nitre. V spojení s Nitrou Knights sme v posledných dvoch ročníkoch SFL (na jeseň sa v SR hrá 11v11 liga) obsadili druhé, resp. tretie miesto. Momentálne sme účastníkmi Central European Interleague, a máme na konte 2 víťazstvá, čo už samo o sebe je úspechom. Pravidelne sa do reprezentácie SR dostane 5 hráčov z Topoľčian. Dúfam, že tento rok ich pribudne ešte viac.

Ako je to s americkým futbalom v rámci SR?

Momentálne existuje cca 10 tímov, sme organizovaní v Slovenskej Asociácii Amerického Futbalu (Ivan Herda je prezident SAAF), ktorá zastrešuje obe ligy aj jarnú SFL7 aj jesennú SFL, takisto asociácia organizovala aj reprezentáciu minulý rok a pomáha so spomínaným Memoriálom Viktora Kincela.

Hrávate aj s klubmi so zahraničia. Ide o nejakú medzinárodnú ligu?

V minulosti sme hrávali len priateľské zápasy s klubmi zo zahraničia. Tento rok sa to zmenilo a nastupujeme v Európskej lige, kde momentálne vedieme tabuľku a sme bez prehry. Už túto nedeľu hráme domáci zápas na futbalovom štadióne v Topoľčanoch proti jednému z dvoch najlepších tímov v Maďarsku – Budapešť Hurricanes.

Podporuje vás nejako vo vašej činnosti aj mesto Topoľčany alebo je to čisto vo vašej réžií?

Mesto nás veľmi podporuje, menovite primátor Ing. Peter Baláž, ktorý je veľmi prošportovo orientovaný, za čo mu veľmi pekne ďakujeme. Bez pomoci mesta a hlavne primátora by sme určite nehrali Európsku ligu a aj naše účinkovanie v slovenských ligách by nebolo na takej úrovni.

Chcel by si niečo odkázať tým, ktorí možno uvažujú nad možnosťou začať hrávať americký futbal v Topoľčanoch?

V prvom rade si treba uvedomiť, či som ochotný na sebe začať makať a zmeniť sa, lebo to je to čo ,vystihuje americký futbal. Je to v prvom rade makačka a prispôsobovanie sa, či už súperovi, spoluhráčom, tímu a v neposlednom rade trénerovi, ktorý je alfou a omegou. Americký futbal dokáže zmeniť výzor človeka, čo je však dôležitejšie spomenúť, určite zmení povahu, v tomto športe neexistuje žiadne ja.Tím a víťazstvo je na prvom a jedinom mieste. Je to najtvrdší a najlepší kolektívny šport. Blokovať, skladať, behať, chytať sa dá naučiť veľmi ľahko oproti učeniu sebadisciplíny, orientácie na tím, dochvíľnosti, sebareflexie. Každý hráč musí na sebe veľa pracovať.

Topoľčany Kings
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM