Dávid Hrdý Rôzne

Bezdomovci v Topoľčanoch: Ľudí žijúcich na uliciach je približne 35

Ľudí bez domova by sme našli asi v každom meste. Výnimkou nie sú ani Topoľčany. Ako túto problematiku vníma samospráva v Topoľčanoch? Odpoveď na túto otázku nám poskytol náčelník Mestskej polície Ľudovít Duša a primátor Peter Baláž.

Ilustračný obrázok k článku Bezdomovci v Topoľčanoch: Ľudí žijúcich na uliciach je približne 35
Zdroj: Webnoviny.sk

Koľko ich je?

Predovšetkým nás zaujímalo či je táto skupina občanov nejakým spôsobom monitorovaná a či existujú údaje o ich presnom počte. „Mestská polícia (MsP) nemonitoruje žiadnu skupinu občanov, nakoľko by tak prekročila svoje právomoci! Počet občanov v Topoľčanoch, ktorí majú ako miesto pobytu uvedené iba mesto Topoľčany je približne 900!“.

Z tejto štatistiky však nemožno odvodzovať to, že 900 ľudí nemá domov a žije na ulici. Mesto však pozná približný počet týchto ľudí . „Ak sa však pýtate, koľko z nich žije na ulici alebo v okolí rieky Nitra a podobne, tak takých osôb je v Meste Topoľčany približne 35“.

Problémové lokality

Zaujímalo nás tiež, či sú v meste lokality, ktoré sú problematické . „Žiadne miesto v meste Topoľčany nie je problematické z pohľadu, že sa na ňom častejšie zdržiava skupina osôb, ktorá svojim vzhľadom a podobne niekomu prekáža. Ak dochádza k znečisťovaniu verejného priestranstva občanmi a to nie len bezdomovcami ,jedná sa o priestupok podľa priestupkového zákona a príslušníci MsP sú v takom prípade oprávnení teda aj povinní vykonať zákrok“.

Avšak často je možné vídať skupiny občanov, ktorí posedávajú na lavičkách pri zadnom vchode do základnej školy na ulici Hollého. Niektorí tam aj popíjajú. Toto je z pohľadu Všeobecne záväzného nariadenia mesta priestupok. „Ak príslušníci MsP priamo nezistia požívanie alkoholu v blízkosti školy alebo ak nám to nikto neoznámi a následne nie je ochotný sa k tomu vyjadriť ako svedok, príslušníci MsP nemajú oprávnenie riešiť občana za to, že sedí na lavičke. I keď má pri sebe alkohol (ak má viac ako 18 rokov). Nakoľko sedenie na lavičke na ul. Hollého NIE JE PRIESTUPOK, hliadky MsP nemajú oprávnenie nikoho z týchto priestorov vykazovať alebo kontrolovať jeho totožnosť a podobne“.

Obydlia pri rieke Nitra

Jednou z dobre známych lokalít v Topoľčanoch, kde sa usadili ľudia bez domova je malý lesík za mostom cez rieku Nitra smerom na obce Práznovce a Solčany. Svojpomocne postavené príbytky je možné zahliadnuť cez hustý porast. „Priestor za mostom cez rieku Nitra v lesíku pred kruhovým objazdom je pozemok vo vlastníctve Povodia Váhu a aj preto tento priestor hliadky MsP nemonitorujú“.

Časté priestupky

V súvislosti s touto témou nás tiež zaujímalo či Mestské polícia zaznamenáva časté priestupky v súvislosti s týmito občanmi. „Ak v minulosti došlo k páchaniu priestupkov zo strany bezdomovcov možno konštatovať , že sa priestupkov opakovane dopúšťajú v podstate iba 2 osoby (maximálne 5)“.

Spravidla sa jedná o priestupky ako narúšanie nočného pokoja, znečisťovanie verejného priestranstva či vzbudzovanie verejného pohoršenia. „Takýchto priestupkov v priebehu kalendárneho mesiaca MsP zaznamená a rieši priemerne menej ako 5, čo predstavuje približne 1 % z celkového počtu priestupkov riešených príslušníkmi MsP Topoľčany“.

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM