Katarína Jankeje Rôzne

Boj proti násiliu na ženách: Medzinárodnému dňu sa budú venovať aj naši stredoškoláci!

Organizácia Spojených národov vyhlásila 25. november za Medzinárodný deň boja proti násiliu páchanom na ženách. Na tento problém sa v rámci odbornej prednášky zamerajú aj topoľčianski stredoškoláci.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti násiliu na ženách: Medzinárodnému dňu sa budú venovať aj naši stredoškoláci!
Foto: Jaroslav Dodok

Páchanie násilia na ženách, nielen v rámci rodiny, je problém takmer všetkých krajín sveta. Často sa však o tomto negatívnom jave v spoločnosti nehovorí, účelne sa zvykne prehliadať. Topoľčany sa rozhodli zapojiť do boja a informovať mladých študentov o všetkých formách násilia a možnej prevencii.

Prednáška bude prebiehať presne v medzinárodný deň boja proti násiliu na ženách (25. november) od 8.30 hod. ráno vo Výstavnej miestnosti v Tribečskom osvetovom stredisku. Študentom Strednej odbornej školy pedagogickej bude prednášať Mária Pašková z oddelenia Prevencie kriminality ORPZ v Topoľčanoch.

Podľa slov organizátorky Nadeždy Fruňovej, odbornej pracovníčky pre celoživotné vzdelávanie, kurzová činnosť Tríbečského osvetového strediska, je poznanie problému mladými ľuďmi veľmi dôležité. „Neustále sa stretávame s rôznymi podobami násilia. Dochádza k nemu predovšetkým na miestach, kde na to majú páchatelia príležitosť. Útoky mávajú fyzický, psychický, aj sexuálny charakter. Ide o prípady lúpežných prepadnutí, znásilnení a rôznych foriem ublíženia na zdraví. S násilím sa stretávame aj za zatvorenými dverami v podobe takzvaného „domáceho násilia“, kedy sú ľudia obeťami neľudského správania, sú zneužívaní alebo týraní. Takéto konanie je porušovaním základných ľudských práv,“ skonštatovala Fruňová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM