Katarína Jankeje Iné športy

Bošany ožili hrou kráľov: Šachový turnaj prilákal desiatky nadšencov!

Hráči zo širokého okolia západného Slovenska sa zúčastnili nedávneho turnaja v Bošanoch. Išlo o úplne prvú šachovú súťaž v známej obci. Kto zvíťazil?

Ilustračný obrázok k článku Bošany ožili hrou kráľov: Šachový turnaj prilákal desiatky nadšencov!
Zdroj: Dnes24.sk

Šachy sú nielen hrou kráľov, ale aj množstva šikovných detí a mládeže. Presvedčiť sa o tom mohli návštevníci historicky prvého šachového turnaja v neďalekej obci Bošany. Ten prilákal okolo päťdesiat účastníkov z bližšieho i širšieho okolia západného Slovenska. Hráči boli v prevažnej miere mladší ako 14 rokov. Ako prezradil starosta Branislav Pajda, v obci naposledy približne pred 15 rokmi viedol šachový krúžok Bošanec Topoľský. Od tých čias však už dlhšiu dobu nik nenadviazal na jeho pôsobenie.

Obnova šachového života v obci

Autorom myšlienky prebudiť šachový život v obci bol Ivan Valko, ktorý je vedúcim pracovníkom Centra voľného času v Topoľčanoch a zároveň aj poslancom obce. „Turnaja sa zúčastnili mladí hráči z Nitry, Trenčína, či Dubnice. Sme však radi, že podujatie prilákalo aj viacerých účastníkov z našej obce. Na prvý ročník je to pomerne slušný základ pre jeho ďalšie pokračovania,“ zhodnotil podujatie Valko.

S prípravou podujatia organizátorom s nadšením asistovali dobrovoľníci z Topoľčianskeho šachového klubu. „Bošiansky turnaj medzisezónne nadväzuje na pravidelne organizovaný Žochársky šachový turnaj, ktorého piaty ročník absolvujeme už tento rok na prelome októbra a novembra. Sme radi, ak môžeme obciam v našom okolí pomôcť a spolupracovať pri rozvoji podobných tradícií,“ uviedol hlavný tréner mládeže Topoľčianskeho šachového klubu Martin Bujna.

Cena pre každého

Turnaj bol súčasťou celoslovenskej Grand Prix mládeže, tá sa pomaly dostáva do svojich záverečných kôl. Prémiové body pre účastníkov sú v záverečnej tabuľke dôležitou vstupenkou do semifinálových a finálových rozstrelov. V hlavnom mládežníckom turnaji si najlepšie počínali Matúš Mižička z Nitry, ktorý získal 8 bodov z 9 partií. Na druhom mieste skončil Jakub Záhorček so 7 bodmi z Dubnice nad Váhom a tretím bol Kamil Belica so 6,5 bodmi opäť z Nitry. Najlepším topoľčianskym hráčom bol Martin Belaň, ktorý sa umiestnil so 6 bodmi na celkovom 7. mieste. Najlepším Bošančom bol Samuel Mikuláš s 3,5 bodmi na celkovom 28. mieste. Najlepším dievčaťom spomedzi topoľčianskych hráčov bola Sára Bujnová s 5 bodmi a celkovo 13. miestom.

V turnaji boli osobitne vyhodnocované kategórie chlapcov a dievčat vo vekových skupinách do 8, 11 a do 14 rokov. Na stupni víťazov sa však postupne vystriedal každý z účastníkov. Je totiž milou tradíciou týchto podujatí odmeniť vecnými cenami všetkých účastníkov turnaja. V B časti súťažili hráči s vyššou výkonnosťou, mládež staršia ako 14 rokov a niekoľko dospelých hráčov. Víťazom sa stal predseda Topoľčianskeho šachového klubu Alexander Riabov so 6,5 bodmi zo 7 partií, pred hráčom extraligy z Dubnice nad Váhom – Dušanom Orgoňom – 5 bodov a mladým topoľčianskym talentom iba 9-ročným Patrikom Verbytským – rovnako s 5 bodmi. Najlepším Bošančanom sa stal Daniel Richtárik s 2 bodmi.

Foto: Jozef Belaň

Text: Alexander Riabov

Turnaj v Bošanoch
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM