Dávid Hrdý Samospráva

Bude sa zvyšovať daň za psa? Peniaze z nich putujú aj na čistenie verejných priestranstiev

Táto daň sa niektorým majiteľom psov zdá privysoká. Za svoje dane by si priali vidieť opatrenia, ktoré budú aj v prospech nich. Na čo teda mesto používa financie z tejto dane a podľa akého kľúča ju vyrubuje sme sa spýtali kompetentných.

Ilustračný obrázok k článku Bude sa zvyšovať daň za psa? Peniaze z nich putujú aj na čistenie verejných priestranstiev
Zdroj: Webnoviny.sk

Psíčkari sú nespokojní

Po našich sídliskách môžeme vidieť množstvo psov. Takmer v každom bytovom dome či dome by sme ho našli. Ich množstvo môžeme vidieť aj na výške sumy, ktorú mesto vybralo ako daň za psa. Ako sme vás informovali v predošlom článku jej výška sa však zdá niektorým obyvateľom privysoká.

Niektorým majiteľom psov vadí, že sa z vybraných peňazí neurobí nič pre nich. „Kto mi povie,čo sa pre psíčkarov urobilo alebo urobí za 28 tisíc euro?Samozrejme,že nič. Hanba. A ja si rozmyslím, či budem ďalej platiť. Nezdá sa mi adekvátne,že na 34 euro ročne,čo zaplatím mestu ma ešte kontrolujú mestskí policajti, či mám všetko podľa záväzného nariadenia. To sme kde?“ posťažoval sa na Facebooku náš čitateľ Jozef.

Peniaze idú na revitalizáciu okolia

Obrátili sme sa teda priamo na Mesto Topoľčany a opýtali sa ich teda, kam sa tieto financie investujú. „Finančné prostriedky vybraté z tejto dane sú zahrnuté v rámci schváleného rozpočtu mesta a používajú sa najmä na výdavky na odchyt a ustajnenie túlavých psov, odstraňovanie psích exkrementov, čistenie verejných priestranstiev a zelene apod.)“, odpovedal Ing. Ľuboš Štrba, vedúci ekonomického odboru.

Ako sa teda stanovuje výška dane? Jej vybranie sa opiera o príslušný zákon a všeobecné záväzné nariadenia mesta a na druhej strane jej výšku stanovuje Mestské zastupiteľstvo. „Pri stanovovaní výšky sadzby dane sa prihliada aj na výdavky, ktoré mesto vynakladá v súvislosti s odchytom túlavých psov, ich ustajnením, na výdavky na čistenie verejných priestranstiev a zelene apod.“, dodal Štrba.

Bude sa sadzba zvyšovať?

Zaujímalo nás i to, či mesto plánuje zvyšovať sadzbu dane. Tá je rôzna, v závislosti od priestoru kde je pes chovaný. Najvyššia je pre majiteľov psov, ktorí majú svojich miláčikov v obytných domoch. Tento rok musia mestu odviesť 34 eur.

Ako sme sa dozvedeli, zvyšovanie dane má v rukách Mestské zastupiteľstvo. To o možnom navýšení alebo ponechaní sadzby rozhodne ku koncu roka. „Na decembrové zasadnutie Mestského zastupiteľstva sú každoročne predkladané návrhy VZN, ktoré určujú výšku miestnych daní. Výšku daní schvaľuje mestské zastupiteľstvo. To znamená, že daň za psa pre budúci rok bude známa až po 11.12.2013, keď o nej rozhodnú poslanci Mestského zastupiteľstva“, dodal na záver Štrba.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM