Správy

Búranie výškovej budovy: V Partizánskom by mohli mať najväčšie námestie na Slovensku

Asanácia výškovej budovy na Námestí SNP v Partizánskom otvára myšlienky pre zachovanie a prezentáciu urbanistických a architektonických hodnôt funkcionalistickej architektúry 30. a 40. rokov 20. storočia.

Zdroj: Dnes24.sk

Po zbúraní niekdajšieho internátu bude mať mesto pravdepodobne rozlohou najväčšie námestie na Slovensku. Uviedli to pracovníci Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Nitra Peter Jurkovič a Anna Jurišová na stránke Pamiatkového úradu SR.

Požiadavku na asanáciu výškovej budovy z roku 1963 vyslovili pamiatkari už v roku 1993 pri rokovaní o novom územnom pláne mesta. Urbanistický koncept mesta vytvoril koncom 30. rokov 20. storočia český Baťov architekt Vladimír Karfík.

„Široko koncipovaný projekt usporiadania mesta mal jadro tvorené pozdĺžnym námestím prechádzajúcim do parkovej úpravy lemovanej bytovkami a objektmi občianskej vybavenosti. Jeho kompozičný záver tvorila novostavba kostola, taktiež podľa projektu Karfíka,“ priblížili pamiatkari. Výstavbou paneláku bol podľa nich tento unikátny funkcionalistický architektonický a urbanistický koncept úplne narušený.

„Preto pri poznaní hodnôt historického vývoja mesta pamiatkari opodstatnene poukázali na tento nežiaduci prvok. A aj keď mesto Partizánske nemá doteraz vyhlásené pamiatkové územie, pokúsili sa túto požiadavku presadiť,“ spomenuli.

Otázkami ochrany historickej funkcionalistickej architektúry a urbanizmu v prvej polovici 20. storočia sa mesto zaoberalo tri desaťročia.

„Zaiste požiadavka na odstránenie ešte relatívne funkčnej novostavby z úst pamiatkarov na tú dobu bola nepredstaviteľná, avšak takmer po troch desaťročiach ju najmä súčasné vedenie mesta Partizánske zvládlo vrátane tej najťažšej úlohy, ktorou bolo doriešenie náhradného bývania. K tomu prispela nemalou mierou aj verejná mienka obyvateľov samotného mesta,“ skonštatovali pamiatkari.

Tí podľa svojich slov veria, že ďalšie doriešenie obnovy pôvodného priestorového a urbanistického konceptu mesta samospráva úspešne zvládne tak, ako sa jej podarilo zvládnuť problematiku v prospech zachovania pôvodnej identity mesta.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Búranie výškovej budovy v Partizánskom
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM