Katarína Jankeje Samospráva

Bývalý mestský úrad na predaj: V budove vzniknú byty, financie pôjdu na opravy ciest!

Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa riešil osud budovy bývalého mestského úradu na Bernolákovej ulici. Mesto ju chce odpredať, niektorým poslancom sa takéto rýchle rozhodnutie nepozdáva.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý mestský úrad na predaj: V budove vzniknú byty, financie pôjdu na opravy ciest!
Zdroj: Dnes24.sk

Posledné zasadnutie topoľčianskych poslancov prinieslo okrem iného aj otázku, čo s budovou bývalého mestského úradu na Bernolákovej ulici. Mesto prišlo s návrhom na jej odpredanie investorovi so stavebným povolením na rekonštrukciu na byty v rámci novej verejnej súťaže.

Budovu chce mesto predať, financie na opravy

„Od roku 2013 prebiehali prípravné a projektové práce, zvažovali sme čo s ňou, pretože okná, ale i kúrenie nie sú v dobrom stave vzhľadom na jej vek. Vznikol zámer na rekonštrukciu na byty, urobili sme viaceré projekty, získali stavebné povolenie na 24 bytov. Prišla následne otázka financovania, či zobrať úver alebo ísť cez Štátny fond rozvoja bývania, avšak splniť ich požiadavky by bolo pre mesto ekonomicky náročné,“ vysvetlil situáciu ohľadne budovy primátor Peter Baláž.

Ako ďalej uviedol, pre mesto by bolo najvýhodnejšie objekt odpredať a financie využiť na opravy. „Keby to kúpil investor, financie by išli do kapitálových príjmov. Niektoré cesty budú potrebovať nové povrchy, chceme si takouto formou na to zarobiť.“

Lobotková prekvapená z rýchleho rozhodnutia

Prvá požiadala o o slovo poslankyňa Lobotková. Podľa jej slov je návrh verejnej súťaže prekvapujúci.

„Nemám riešenie čo teraz s tou budovu, ale myslím, že tu je priestor na ďalšiu širšiu diskusiu a nie odsúhlasiť takéto unáhlené rozhodnutie. Vôbec sa o tom nediskutovalo a zrazu dostaneme takýto návrh na odpredaj budovy a pozemku takmer v centre mesta. Ani sme nediskutovali o tom, aké sú možnosti využitia budovy. Takéto rýchle rozhodnutie nepovažujem za správne,“ vyjadrila sa poslankyňa.

S rovnakým názorom vystúpila aj Katarína Katonová, podľa nej je rýchla snaha o odpredanie objektu otázna.

Mesto nemôže riskovať

Primátor má však na vec jasný názor, pre mesto by to bol veľký risk. „Toto je jediný variant – prerobiť to na byty. Ak by sme chceli ísť do toho my, museli by sme zobrať úver, byty by muselo mesto postupne odpredávať, v čom spočíva pre nás veľké podnikateľské riziko, to si nemôžeme dovoliť. Ide o investíciu pre súkromného investora, ktorý si môže dovoliť riskovať.“ Ako dodal, budúci vlastník bude môcť nakladať s priestormi iba tak, ako umožňuje platné stavebné povolenie.

Mestské zastupiteľstvo napokon odpredaj budovy odsúhlasilo. Minimálna cena, za ktorú sa táto nehnuteľnosť záujemcom ponúka je 782 250 eur. Obchodná verejná súťaž odštartuje v stredu 6. mája a uzávierka je stanovená na 19. mája.

Foto: Google Street View

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM