Rastislav Búgel Rôzne Kultúra

Celoslovenská literárna súťaž pozná víťazov: Triumf Patrika z Gymnázia Topoľčany!

Slávnostné stretnutie pri príležitosti vyhodnotenia 10. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže žiakov základných škôl a študentov osemročných gymnázií a 1. ročníka gymnázií vo veku 13-15 rokov v SR aj v zahraničí o Hodžov novinový článok 2017 uskutočnilo sa v Pálffyho paláci v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Celoslovenská literárna súťaž pozná víťazov: Triumf Patrika z Gymnázia Topoľčany!
Zdroj: TASR

Témou 10. ročníka bolo Ako zostať sám sebou – zachovať korene. Podujatie sa uskutočnilo v rámci Dní Milana Hodžu na Slovensku. Aj v tomto roku súťaž organizovali Základná škola s Materskou školou Milana Hodžu na Škarniclovej ulici v Bratislave, Ústav politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) a ďalší spoluorganizátori.

Veľký záujem žiakov

Riaditeľ Ústavu politických vied SAV, predseda Organizačného výboru a odborný garant súťaže Miroslav Pekník v príhovore vyzdvihol výsledky dosiahnuté za uplynulé roky, viaceré vydané zborníky a publikácie i záujem žiakov a učiteľov škôl z rôznych regiónov Slovenska o túto súťaž. Zároveň ocenil skutočnosť, že sa podarilo pritiahnuť i slovenské deti zo Srbska a Rumunska.

Riaditeľka ZŠ s MŠ Milana Hodžu v Bratislave Etela Hessová pripomenula tohtoročné 80. výročie pôsobenia tejto školy. V roku 1937 ju založil sám Milan Hodža. Vyzdvihla, že celoslovenská literárna súťaž žiakov a študentov bola od začiatku súťažou o človeku a jeho hodnotách, o vlastenectve, o zmysle života a pod. Vždy bola zameraná na niektorú z významných osobností Slovenska, napríklad na básnika Milana Rúfusa, kardinála Jána Chryzostoma Korca, politika Alexandra Dubčeka, historika Ivana Laluhu či pedagóga a zakladateľa umeleckého súboru Lúčnica Štefana Nosáľa a ďalších.

Vyše stovka prác

V tomto roku prišlo do súťaže 127 prác zo všetkých krajov Slovenska, z toho osem z Rumunska a zo Srbska. Sedemčlenná porota na čele s predsedom Pavlom Kršákom, šéfredaktorom vydavateľstva VEDA, mala neľahkú úlohu pri pomerne vyrovnanej úrovni vybrať a zaradiť do zborníka 30 prác. Osem prác bolo zaradených do zlatého pásma, desať sa umiestnilo v striebornom a desať v bronzovom pásme. Porota udelila aj päť čestných uznaní a dve práce získali mimoriadne ceny.

Ukázalo sa, že tohtoročná téma súťaže Ako zostať sám sebou – zachovať korene bola deťom blízka. Žiaci veľmi pekne písali o svojich rodičoch a starých rodičoch, o tradíciách zachovávaných v rodine, o ich radosti a vzťahu k slovenskému folklóru. V ich prácach bolo veľa lásky, vzácnych postrehov i kritických myšlienok. Účastníci slávnosti si mohli vypočuť časti z viacerých súťažných prác.

V kultúrnom programe vystúpili deti s hrou na rôznych hudobných nástrojoch (husle, gajdy a iné). Nechýbal prednes básní, spev či tanec. Prítomní si vypočuli aj list vnuka Milana Hodžu žijúceho v USA. Prihovoril sa im aj starosta Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Radoslav Števčík a ďalší hostia, prítomní boli zástupcovia ministerstva školstva, SAV a iných inštitúcií.

Úspech do Topoľčian

Ocenenia získali: v zlatom pásme – 1. miesto Patrik Jurčo, Gymnázium Topoľčany, Jacovce, 2. miesto Katarína Melcherová, ZUŠ Jána Melkoviča, Stará Ľubovňa, 3. miesto Antónia Tomková, ZŠ Bernolákova ul. 1061. Ďalej sa v zlatom pásme umiestnili: Martin Čulák, SKŠ – ZŠ sv. Svorada a Benedikta, Mitra, Zuna Hochelová Gymnázium Grösslingová, Bratislava, Soňa Kolcunová, Gymnázium Vranov nad Topľou, Darko Svetlík, ZŠ mladých pokolení Kovačica, Srbsko, Simona Veselovská, ZŠ Turie.

V striebornom pásme sa umiestnili: dvaja žiaci zo ZŠ s MŠ Milana Hodžu Bratislava, dvaja žiaci zo Základnej školy Mladých pokolení, Kovačica, Srbsko, ako i žiaci z SKŠ – ZŠ sv. Svorada a Benedikta, Nitra, ZŠ Černyševského 8, Bratislava, ZŠ Francisciho 11, Levoča, Spojená ZŠ Štúrova, Spišská Stará Ves, Gymnázium Detva, Súkromné bilingválne gymnázium, Ružomberok.

V bronzovom pásme sa umiestnila Daniela Leoca z Lýcea J.G. Tajovského, Nadlak, Rumunsko, a študenti zo škôl na Slovensku. Čestné uznania udelili študentovi z Nadlaku v Rumunsku a trom študentom zo ZŠ Jána Čajaka, Báčsky Petrovec, Srbsko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM