Katarína Jankeje Šport

Chalani z Topoľčian, ktorí sa predviedli na Majstrovstvách sveta: Bolo to náročné, no veľký zážitok!

Dvojica mladých chalanov z Topoľčian sa stáva známou vo svete kalisteniky a kulturistiky. Nedávno sa zučastnili aj na Majstrovstvách sveta v kulturistike ako súčasť programu v Žiline Mozolani Pro Classic 2014. Prinášame Vám rozhovor s Freedom brothers. Ich fotografie a videá vyrážajú dych.

Ilustračný obrázok k článku Chalani z Topoľčian, ktorí sa predviedli na Majstrovstvách sveta: Bolo to náročné, no veľký zážitok!
Foto: Katarína Jankeje

Trénuj všade, kde sa dá – heslo dvojice chalanov, Erika Rybanského a Dávida Králika z Topoľčian, vystupujúcich pod menom Freedom brothers. Ich základňa fanúšikov je silná, motivačné videá z tréningov videlo tisícky ľudí.

Čo je to vlastne kalistenika a ako ste sa k nej dostali?

Kalistenika, veľmi stručne povedané, je komplexný súbor pohybov, ktoré charakterizujú sila dynamika, pružnosť, ľahkosť a kontrola. venujeme sa jej už tretí rok. Celé to začalo prvými klikami, ktoré boli odmakané len pre chuť. A postupne prišla túžba po zlepšení. A keďže z predchádzajúcich športov sme boli naučení dávať do toho 100%, tak výsledky na seba nenechali dlho čakať.

Predsa len, ide o trochu sparťanské podmienky pri tomto type športu, zranili ste sa už niekedy?

Pre starých Sparťanov by naše cvičenie nepredstavovalo žiadny extrém. Pri tréningu sme zažili viacero drobných zranení, jedno z najzávažnejších sa udialo pri tréningu na vystúpenie. Trénovali sme za hranice svojich síl – išlo o jedno z najťažších prvkov tzv. handstand-benchpress. Dávidovi sa pri tlaku veľkej a nestabilnej váhy natiahlo rameno, ale neplakal (smiech).

Inklinujete k športu od mala?

V dobe, keď sme vyrastali, šport bol súčasťou dňa každého decka. Neviem ako to bolo u ostatných, ale nám pohyb dával všetko, pravdepodobne preto sme u toho zostali a pozdvihli naše ambície. Skúšali sme futbal, tenis, hokej, bolo toho dosť. Nakoniec sme si vybrali viac-menej individuálny šport ako je kalistenika.

Nedávno ste vystúpili ako súčasť programu MS v kulturistike, aké to bolo?

Bolo to náročné a taktiež veľký zážitok. Pripravovali sme sa takmer dva mesiace. Náročnosť tréningov bola dosť vysoká kvôli nedostatku času a vzhľadom na veľkosť podujatia bolo potrebné vychytať všetky detaily.

Čo plánujete najbližšie? Chystáte sa na nejaké súťaže a podobne?

Viete ako funguje v Afrike počasie? Dlhé obdobie sucho ale keď zaprší tak to nemá konca kraja. Behom pár dní odlietame do zahraničia za prácou. Toto rozhodnutie ma jediný ciel, všetok zarobený zisk investovať do cvičenia. Z toho vyplýva, že plány sú veľké. Zatiaľ však neprezradíme, musíte si počkať.

Pozrite si pútavé fotografie a video v priloženej galérii!

Foto: Freedom brothers

Freedom brothers: kalistenika fotogaleria
6
Galéria
Freedom brothers: kalistenika
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM