Katarína Jankeje Rôzne

Chlapci sú späť: Na námestí privítali vyše dvesto vojakov z operácie v Afganistane

Minister obrany Martin Glváč v utorok privítal na Námestí M. R. Štefánika v Topoľčanoch poslednú rotáciu, ktorá sa zúčastnila mierovej operácie ISAF v Afganistane. Nechýbala ani spomienka na trojicu tragicky zosnulých vojakov.

Ilustračný obrázok k článku Chlapci sú späť: Na námestí privítali vyše dvesto vojakov z operácie v Afganistane
Zdroj: Dnes24.sk

Centrum mesta v utorok patrilo slávnostnému privítaniu 242 vojakov, ktorí ukončili svoje pôsobenie v Afganistane. Za desať rokov sa v mierovej operácii ISAF vystriedalo v 22. rotáciách 3 591 príslušníkov slovenských ozbrojených síl, medzi nimi aj sedemnásť žien. Tragicky zahynuli traja vojaci ešte v roku 2013.

Vyzdvihol ich prácu

Slávnostnú udalosť oficiálne otvoril príhovor ministra obrany Slovenskej republiky, Martina Glváča: „Vďaka vám sú dnes slovenskí vojaci synonymom spoľahlivosti, profesionality a absolútnej dôvery. V každej rotácii odviedli obrovský kus kvalitnej práce a prezentovali sa len na tej najlepšej úrovni. Chcel by som tiež upriamiť pozornosť aj na to, že ich pôsobenie ďaleko presiahlo vojenský rozmer. Nikto nemôže spočítať koľko životov zachránili pred rôznymi výbuchmi."

Školenia a budovanie ciest

O úspechoch našich vojakov informoval náčelník Generálneho štábu Milan Maxim: “Naši vojaci zabezpečovali spojenecké základne a na hlavných vstupných bodoch kontrolovali, aby do nich neprenikla osoba alebo materiál, ktorý by mohol spôsobiť nejaké škody, nedajbože straty na životoch. Toto bola snáď najdôležitejšia úloha. Okrem toho robili hlavne ženijné práce. Tie sú veľmi náročné nielen z hľadiska terénu, v ktorom pôsobili, kde bol piesok, horúčava, ale aj zima v noci. Ich prácu im komplikovali aj rôzne nástražné výbušné systémy a prekážky, ktoré povstalci kládli činnosti týchto vojakov,“ vysvetlil Maxim. Dôležitou súčasťou práce bolo aj budovanie ciest a obranných zariadení, spevňovanie základní, odmínovanie a školenie špecialistov afganskej armády.

Pripomenuli si troch kolegov

Nezabudlo sa ani na troch zosnulých vojakov, Daniela Kavuliaka, Edmunda Makovníka a Patrika Fraštiu. Minútou ticha si celé námestie uctilo ich pamiatku. Po príhovoroch pozvaných hostí nasledovalo odovzdanie zástavy Slovenskej republiky ako aj kroniky ISAF. Každý z vojakov si prevzal vzácne medailové ocenenie.

Pozrite si bohaté galérie videí a fotografií!

Privítanie vojakov z Afganistanu
4
Galéria
Privítanie vojakov z Afganistanu
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM