Katarína Jankeje Od Vás

Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne topoľčianske recepty, poznáte lepšie?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Čo všetko sa z nej dá pripraviť a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne topoľčianske recepty, poznáte lepšie?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v záhradách, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. O tom, kde si môžete natrhať bazu v okrese sme vás už informovali v článku – Sezóna bazy je už tu: Kde v okolí Topoľčian si ju z prírody môžete nazbierať?

Používa sa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Pani Viera zbiera bazu, pretože má vraj táto rastlina bohaté využite. Najviac však obľubuje domáci sirup. „Na prípravu používam 30 kvetov, tri kilá cukru a 3 litre vody. Ja rada pridávam aj kolieska čerstvého citrónu, takýto sirup je presne to, čo schladí v horúčavách.

Mnohí využívajú kvety bazy, ale i kôru na chutný a najmä zdravý čaj. „Stačí nechať usušiť umyté kvety, potom ich dať do papierového vrecúška a zásoby domáceho čaju máte na dlhé mesiace,“ prezradila Mária. Podľa nej sú čaje z bazy a lipy najlepšie na vypotenie sa pri chorobách.

Tento chutný zázrak z prírody má naozaj rôznorodé využitie. Presvedčí vás o tom recept Silvie. „Babka ma ako malú nútila ochutnať vyprážané kvety bazy. Samozrejme, že som vtedy nechcela. No teraz patria k mojim obľúbeným. Kvety stačí umyť, obaliť v trojobale a dať smažiť tak isto ako mäsko.“

Sladkých receptov, ktoré obsahujú bazu je viacero. Skúste doma vyskúšať prípravu lekváru. Plody bazy sa prepasírujú a uvaria spolu s jablkami a cukrom. Na záver stačí pridať trochu kyseliny citrónovej, lyžičku rumu a domáci bazový lekvár je na svete.

Máte aj vy o nejaký chutný a zdravý recept z bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na jankeje@global24.sk.

Prečítajte si aj:

Ako najlepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM