Rôzne

Čo s medvedím cesnakom? TIPY na chutné recepty aj skladovanie

Boli ste si natrhať medvedí cesnak a už vám dochádzajú nápady, ako ho využiť? Máme pre vás niekoľko užitočných tipov.

Ilustračný obrázok k článku Čo s medvedím cesnakom? TIPY na chutné recepty aj skladovanie
Zdroj: Dnes24.sk

Zber medvedieho cesnaku je obľúbený aj v okresoch Nitrianskeho kraja. Zameriame sa preto na recepty z neho. Medvedí cesnak je oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime preto vraj dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Pripraviť si z neho môžete chutnú polievku, pesto alebo medvedí elixír. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami. Jesť ho môžete aj neupravený. Stačí si ho poumývať a dať na čerstvý chlieb potretý masťou či maslom.

Správne skladovanie

Ak chcete konzumovať medvedí cesnak čerstvý, rozhodujúce je skladovanie. Nám sa najviac osvedčilo dať lístky do sklenej nádoby, prekryť ju vlhkou utierkou a dať misku do chladničky. Vďaka vlhkosti bude medvedí cesnak čerstvý aj po týždni.

Cesnakové pesto

Jednoduchý recept, pri ktorom okrem medvedieho cesnaku potrebujete orechy (vlašské alebo arašidy podľa chuti) a olivový olej. Dobre umytý medvedí cesnak rozmixujete v hlbokej miske ponorným mixérom, pridáte nasekané orechy a olivový olej. Z pár surovín máte výborné pesto napríklad na cestoviny. Skladujte v chladničke.

Medvedí elixír

Na medvedí elixír alebo tinktúru z medvedieho cesnaku, potrebujete okrem samotnej rastliny aj 35 až 40 percentný alkohol (najlepšie číry) a dostatočne veľký pohár. Nadrobno nakrájaný umytý medvedí cesnak uložíte do pohára a zalejete po okraj alkoholom. Zhruba tri týždne necháte macerovať a potom precedíte do fľaše. Elixír nechutí príliš lákavo, ale niektorí naň nedajú dopustiť najmä v súvislosti s trávením. Obľúbený je aj kvôli tomu, že vám vydrží bez toho, aby sa pokazil, až do ďalšej jari. Užíva sa po kvapkách.

Cesnakový prívarok

Vyskúšajte taktiež zaujímavú obmenu. Namiesto špenátu môžete vyskúšať prívarok z medvedieho cesnaku. Ako na to? Do osolenej vody si dajte variť na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Umytý medvedí cesnak si nasekajte nadrobno a pridajte k uvareným zemiakom a zalejeme zátrepkou. Môžete pridať soľ a korenie. Prívarok sa hodí s vajíčkom i fašírkou.

Jarné smoothie a šalát

Medvedí cesnak môžete použiť aj do zeleninového šalátu. Jednoducho si ho zamiešajte medzi svoju obľúbenú zeleninu. Medvedí cesnak môžete tiež pridať aj do smoothie. Výborne sa dopĺňa s jablkom, banánom, hruškou či ananásom.

Krémová polievka

Na záver recept na chutnú a rýchlu krémovú polievku. Stačí si na masle alebo oleji osmažiť cibuľu a pridať zeleninu podľa chuti. Môže byť na drobno nakrájaná mrkva, petržlen, zemiaky či stopkový zeler. Nasleduje soľ a korenie. Chvíľu orestujte a zalejte vodou alebo vývarom. Keď je zelenina mäkká, pridajte medvedí cesnak. Povariť ho stačí len pár minúť. Všetko rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém. Podľa chuti môžete pridať aj smotanu. Podávať môžete s krutónmi.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Čítajte viac

Zbierate aj vy medvedí cesnak?

Nie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM