Rastislav Búgel Krimi

Colníci zaistili falzifikáty značkových šampónov: Obchodníkovi hrozí mastná pokuta

Colníkom sa opäť darilo. Našli tisíce falzifikátov. Hrozia pokuty atakujúce desaťtisíce eur.

Ilustračný obrázok k článku Colníci zaistili falzifikáty značkových šampónov: Obchodníkovi hrozí mastná pokuta
Zdroj: TASR

Nitrianski colníci zaistili v Hurbanove v skladových priestoroch obchodnej spoločnosti z Komárna vyše 1000 balení šampónov, ktoré vykazovali znaky falzifikátov. Obchodníkovi hrozí pokuta až do výšky 67 000 eur, informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.

Pri kontrole skladových priestorov obchodnej spoločnosti v Komárne zistili colníci zo Stanice colného úradu Štúrovo, že v skladoch sa nachádzajú aj balenia šampónov označených Head & Shoulders. Po kontrole základných identifikačných znakov nadobudli podozrenie, že šampóny sú falzifikáty. Celkovo colníci zaistili 503 litrov, teda 1006 balení týchto šampónov. V ďalšom konaní colný úrad za účelom vykonania odbornej expertízy a určenia pravosti tovaru poskytol oprávnenej osobe vzorky zaisteného tovaru.

„Na základe výsledkov analýzy oprávnená osoba skonštatovala, že zaistené šampóny sú fejky. Hodnota tovaru, ktorý bol určený na slovenský trh, bola vyčíslená oprávnenou osobou na 2666 eur,“ skonštatoval Pacher.

Ak sa držiteľ tovaru a majiteľ ochrannej známky dohodnú, bude tovar zničený pod dohľadom colníkov. V prípade, ak majiteľ ochrannej známky postúpi celú vec na súd a ten právoplatne rozhodne o tom, že zaistený tovar porušuje práva duševného vlastníctva, bude tento tovar taktiež zničený, aby sa zabránilo potenciálnemu nebezpečenstvu ohrozenia zdravia spotrebiteľa. Okrem škody spôsobenej oprávnenej osobe, ktorá by jej vznikla predajom zaistených falzifikátov, mohli tieto výrobky ohroziť aj zdravie spotrebiteľov. V tomto prípade išlo o vysokokvalitné napodobeniny originálnych výrobkov, ktoré môžu odhaliť len kvalitne a odborne pripravení colníci, povedal Pacher. Osobe, ktorá tovar skladovala, hrozí pokuta do výšky 67 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM