Katarína Jankeje Samospráva

Cvičisko za 14-tisíc eur prekvapilo poslancov: Pozrite si diskusiu zo zastupiteľstva!

Nové workout cvičisko v Parku športovcov rozprúdilo debatu na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva. Niektorí poslanci neskrývali prekvapenie a nespokojnosť.

Ilustračný obrázok k článku Cvičisko za 14-tisíc eur prekvapilo poslancov: Pozrite si diskusiu zo zastupiteľstva!
Zdroj: Dnes24.sk

Vďaka mladým fanúšikom športu a ich iniciatíve vyrástlo v Parku športovcov nové workout cvičisko. Práce na vybudovaní, ktoré budú mesto stáť 14-tisíc eur, však neprebehli bez problémov. Už niekoľko týždňov čaká nový park na cvičenie na svoje oficiálne otvorenie.

Firma rozšírila svoju činnosť pár dní pred zmluvou

Téma vybudovania ihriska a ceny bola rozoberaná aj na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva. Ako prvý sa v diskusii vyjadril poslanec Želiska, podľa neho cvičisko za 14-tisíc eur je takmer nepoužiteľné, pretože tyčky sa zarezávajú do ruky v dôsledku nedostatočnej hrúbky: „Ja pokladám danú sumu za škandalóznu, dal som si vypracovať posudok živnostníkovi, ktorý sa tým zaoberá a navrhol sumu tisíc eur.

Poslanec ďalej upozornil na firmu a jej činnosť: „Okrem toho, podľa mojich zistení táto firma AquaMed rozšírila živnosť o túto činnosť 6 dní pred podpisom zmluvy o dielo s mestom 19. júla 2014. Daná firma nemala absolútne žiadne skúsenosti, podobné problémy majú aj v Nitre, a tam sú tiež pozastavené finančné prostriedky, lebo to bolo urobené nekvalitne a mimo zámeru.“

Aj za certifikáty treba zaplatiť

Na jeho slová reagovala Alžbeta Melicherová, vedúca odboru správy majetku a služieb mesta Topoľčany. Upozornila na cenníky iných firiem: „Mám tu k dispozícií oficiálny katalógový list podobnej firmy, napríklad takáto jednoduchá hrádza bez montáže stojí 912 eur. Oficiálny cenník ďalšej firmy uvádza sumu 7 650 eur za podobnú konštrukciu bez montáže. Takéto ihrisko si vyžaduje certifikát, ktorý tiež niečo stojí, taktiež je potrebný statický posudok. V súčasnej dobe dielo nie je stále prebraté, čakáme na spomínané záležitosti.

Suma je neskutočná

Prekvapenie nad celou realizáciou a hlavne sumou neskrývala ani poslankyňa Katarína Katonová. „Tiež som si dala námahu a našla som si človeka, ktorý sa železom zaoberá. Nebolo to tisíc eur, ale nebolo to ani tých 8-tisíc, ktoré mesto vynaloží. Je to neskutočná suma, nepamätám si, že by sme to odsúhlasovali, i keď som chýbala na ekonomickej komisii, kedy sa otváral rozpočet. Verím tomu, že by dal zohnať človek, ktorý by kovovú konštrukciu spravil za polovičnú cenu.

Podľa jej slov, by sa miera účasti poslancov na takýchto veciach mala rozšíriť. „Pod tou formulkou exteriérové cvičebné prvky sa dá rozumieť všeličo. Ale keby sme tu videli, že toto konkrétne sa chce zrealizovať, neverím tomu, že by niekto zdvihol ruku v hlasovaní za dané peniaze. Chcela by som poprosiť do budúcna, aby sa nám trochu inak niektoré veci ukázali a objasnili.“

Čaká sa na certifikát a posudok

Diskusiu uzavrel primátor Peter Baláž: „Rozpočet je taký materiál, že je nepredstaviteľné, aby sa jednotlivé položky vyšpecifikovali a vypracovávali ešte aj s nejakou obrazovou prílohou." Zareagoval aj na nespokojnosť poslancov: „Tenké tyčky sú vymenené, zatiaľ to však nie je prebraté, čaká sa na posudok a certifikát. Viete koľko stojí certifikát a statický posudok? Len za jeden výjazd si firma účtuje 500 eur. Podľa mňa je okolo toho zbytočná takáto diskusia, musí to spĺňať podmienky, až potom to mesto preberie a zaplatí.“

Pozrite si celú diskusiu vo videách!

Workout park Topoľčany diskusia poslancov
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM