Dávid Hrdý Rôzne

Cyrilo-metodské oslavy na Bojnej: Sprístupnili novú polozemnicu

Cez víkend sa v obci Bojná uskutočnili slávnosti pri príležitosti osláv príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. Pre návštevníkov bol pripravený bohatý program. Jeho súčasťou bolo aj sprístupnenie novej polozemnice, ktorú postavili arecheológovia spolu s obcou Bojná.

Ilustračný obrázok k článku Cyrilo-metodské oslavy na Bojnej: Sprístupnili novú polozemnicu
Zdroj: Webnoviny.sk

Bojná patrí medzi obce s najstaršími kresťanskými pamiatkami na Slovensku. Postavená polozemnica je v poradí už druhou replikou slovanského obydlia. „Jej výstavbu sme zafinancovali z vlastných zdrojov, pretože sa nám nepodarilo získať žiadne granty,“ povedal k jej stavbe starosta obce Bojnej Jozef Stankovský.

Riaditeľ SAV v Nitre Matej Ruttkay sa na margo vytvorených stavieb vyjadril, že sa nimi začala prvá etapa sprístupňovania celého pamiatkového areálu. Expozícia by mala naďalej rásť. Čo sa týka samotného hradiska v Bojnej, to vo svojej dobe patrilo medzi najväčšie v strednej Európe. Zároveň je významnou lokalitou z predveľkomo­ravského i veľkomoravského obdobia.

Slávnym ho urobili nálezy vzácnych plakiet. Nápisy na nich sú prvými dôkazmi použitia písma u stredoeurópskych Slovanov. Pozlátené plakety taktiež súvisia s kresťanskou misou , pravdepodobne z patriarchátu v Aquilei.

Foto: hradisko Valy na Bojnej/ TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM