Rastislav Búgel Kultúra

Darček na MDD: Špeciálny deň najmenším spestria divadelníci

Deň detí spestria malým Topoľčancom divadelníci zo súboru Divadlo ZkuFraVon cirkusovo-bábkovým predstavením Ako išlo vajce na vandrovku, alebo Putujeme letom svetom.

Ilustračný obrázok k článku Darček na MDD: Špeciálny deň najmenším spestria divadelníci

V Multimediálnom priestore pre súčasnú kultúru Nástupište 1–12 ponúknu v stredu 1. júna komický príbeh plný dobrodružstva, vtipné predstavenie o dvoch bratoch, ktorí už od nepamäti putujú letom svetom a hrajú rozprávky deťom. Za predlohu si mladí divadelníci vybrali rovnomennú rozprávku, v ktorej sa snúbia témy ako priateľstvo, morálka a v neposlednom rade putovanie, povedal Julo Krištof z Nástupišťa 1–12. Podujatie sa uskutoční s finančnou podporou Fondu na podporu umenia.

Predstavenie je primárne určené pre deti, ale rovnako dobre zabaví aj dospelého diváka. Text predstavenia má jednoduchú veršovanú formu, ktorá určuje rytmus. Tematické rozdelenie na dve časti (príbeh o dvoch vandrujúcich bratoch a príbeh o vajci) umožnilo hercom urobiť z krátkej rozprávky plnohodnotný divadelný útvar. V spolupráci s profesionálnou scénografkou Luciou Haluškovou vytvorili scénu, ktorá je skladná a jednoducho prenosná. Je určená do exteriéru aj interiéru, na malé aj veľké, divadelné aj nedivadelné priestory. Prioritou pri tvorbe scény, ako aj celého predstavenia, je fantázia a kreativita.

V predstavení mladí divadelníci využívajú rozličné divadelné a cirkusové techniky vrátane žonglovania. „Herci sa dlhé roky venujú tejto disciplíne aj na poloprofesionálnej báze,“ skonštatoval Krištof. Počas predstavenia sa deti postupne naučia putovnú pieseň v spojení s cvičením. Cviky pre deti nemôžu byť náročné, ale musia spĺňať hlavné kritérium žonglovania. Jedna končatina robí jeden druh pohybu, zatiaľ čo druhá robí pohyb protichodný, alebo diametrálne odlišný. Takouto formou sa diváci zabavia, ale zároveň si aj precvičia svoje pohybové schopnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM