Rastislav Búgel Kultúra

Dejiny ako na dlani: V Tribečskom múzeu sa oboznámime s kultúrou starovekého Grécka

Možnosť oboznámiť sa s časovým úsekom dejín starovekého Grécka datovaným okolo roku 7000 pred naším letopočtom zhruba do roku 1100 pred naším letopočtom ponúka Tribečské múzeum v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Dejiny ako na dlani: V Tribečskom múzeu sa oboznámime s kultúrou starovekého Grécka
Zdroj: TASR

Na výstave Grécko na úsvite dejín sú prezentované exponáty, ktoré sú svedectvom nespočetnej rozmanitosti umeleckých diel vyznačujúcich sa dokonalosťou výrobných techník a vysokou umeleckou kvalitou. Nechýbajú medzi nimi sošky zobrazujúce ženské idoly – modly, mramorové figúrky, hlinené nádoby, reliéfne maľby, ale aj repliku trónu z paláca Knossos na ostrove Kréta, informovala riaditeľka múzea Blažena Šmotláková.

Výstava je rozdelená do štyroch tematických celkov, ktoré približujú rôzne vývojové etapy kultúry v egejskej oblasti – neolitickú, kykladskú, minojskú a mykénsku kultúru.

Výstava je výsledkom dlhoročnej zberateľskej činnosti Jána Hertlíka z Pezinka, ktorý si prináša z ciest suveníry v podobe starovekých replík. Tie potom upravuje rôznymi maliarskymi technikami na podobu originálov vystavených v múzeách po celom svete. Výstava v Tribečskom múzeu potrvá do 22. apríla.

Pre deti materských škôl a žiakov základných škôl pripravilo múzeum sprievodné podujatie, ktoré približuje rôzne fakty o starogréckych bohoch, hrdinoch a bytostiach známych z gréckej mytológie. Rozprávanie dopĺňajú vedomostné a kreatívne aktivity. Tvorivá časť ponúka hru Kto som?, pri ktorej deti zisťujú mená gréckych bohov a hrdinov bájí. Zároveň si môžu návštevníci vyskúšať modelovanie palácového labyrintu z rôznych materiálov aj výrobu starovekej gréckej mapy či papierovej lode. Z hliny si môžu vymodelovať Minotaura a Medúzu, ale aj malé medailóniky s mytologickými motívmi. Pre zručnejších je pripravená výroba starovekej gréckej prilby technikou kirigami, najmenší si môžu vyrobiť magnetky s gréckymi symbolmi. K zaujímavej aktivite patrí aj kreovanie sadrových odliatkov s gréckymi motívmi. Podujatie je sprístupnené do 7. apríla tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM