Lucia Lauková Samospráva

Do rozpočtu NSK pribudne rekordná suma: Kraj bude mať rezervu 33 miliónov eur

Vďaka minuloročnému prebytkovému hospodáreniu pribudne v rezervnom fonde Nitrianskeho samosprávneho kraja rekordná suma. Kraj bude mať celkovo v rezerve 33 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Do rozpočtu NSK pribudne rekordná suma: Kraj bude mať rezervu 33 miliónov eur
Foto: Rastislav Búgel

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vďaka minuloročnému prebytkovému hospodáreniu odvedie do svojho rezervného fondu rekordných viac ako 15 miliónov eur. Celkovo tak bude mať kraj k dispozícii rezervu v hodnote okolo 33 miliónov eur.

Kritika niektorých poslancov

Niektorí regionálni poslanci upozorňujú, že ide o mimoriadne vysokú sumu a dôkaz toho, že kraj nezvláda realizáciu investícií, ktoré by mohli slúžiť na jeho rozvoj. „Náš kraj hospodári veľmi opatrne a veľmi zodpovedne a toto je výsledok. Poviem k tomu len toľko, že toto už je hranica, kedy je objem financií, ktorý sme ušetrili, taký veľký, že skutočne nad tým treba pouvažovať a rozhodnúť sa, ako budeme ďalej postupovať,“ uviedol regionálny poslanec za SMK Iván Farkas na dnešnom zasadnutí Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Investičné ciele

Podľa jeho slov môžu ušetrené peniaze aj naďalej prúdiť do oblastí, ktoré si NSK už dávnejšie určil ako svoju prioritu. „K tým hlavným cieľom patrí rekonštrukcia ciest, sociálna oblasť a zdravotníctvo. Stanovenie týchto priorít bolo veľmi osožné a potrebné pre celý región a myslím, že predovšetkým v stave ciest a v sociálnej oblasti sú už tie investície citeľné. Okrem toho sme peniaze z rezervného fondu tento rok využili aj na zvýšenie prostriedkov, ktoré šli na dotačnú politiku kraja,“ povedal Farkas.

Hospodárenie kraja

Podľa predsedu NSK Milana Belicu dosiahnutý prebytok dokazuje, že hospodárenie kraja je dobré aj napriek tomu, že niektorí poslanci ho spochybňujú. „Treba si uvedomiť, že za prebytkom stoja viaceré faktory. V prvom rade sa zdynamizoval výber priamych daní od štátu, a to je veľké plus, vďaka ktorému nám natiekli do rozpočtu peniaze,“ pripomenul Belica.

Rekordný prebytok

Zároveň zdôraznil, že za rekordným prebytkom v hospodárení sú aj úspory, ktoré NSK dosiahol vďaka opakovaniu niektorých tendrov, ktoré pôvodne pre kraj neboli výhodné. „My skutočne vraciame také tendre, pri ktorých sa nám zdá, že výsledná suma presahuje rozumnú čiastku. Potom opakujeme súťaže a robili sme to aj v minulosti, keď sme európske fondy používali na výstavbu ciest, predovšetkým tretej triedy. Tam došlo k obrovským úsporám. Tým, že sme znovu tendrovali celú túto oblasť, tak sme usporili obrovské milióny,“ vysvetlil Belica.

Masívnejšie investovanie

Podľa predsedu NSK sú hotové peniaze najlikvidnejším majetkom kraja a ich vysoký objem v rezervnom fonde umožní masívnejšie investovanie. „A takýto spôsob je určite výhodnejší ako rozdrobené malé investície. Nám nejde o to, aby sme lopatou prehadzovali peniaze, ale aby sme investovali rozumne. A to hlavne do ciest, školstva, zdravotníctva a sociálnych vecí. Spolu s peniazmi v rezervnom fonde na to môžeme v prípade potreby využiť aj bankové úvery, pretože máme minimálne úverové zaťaženie na úrovni 15 až 16 percent. Momentálne však kraj pôžičky nepotrebuje,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM