Rastislav Búgel Správy

Dobrovoľní hasiči majú dôvod na radosť: Prevzali si nové protipovodňové vozíky

Dobrovoľné hasičské zbory z obcí v okresoch Nitra, Topoľčany a Zlaté Moravce si dnes na nitrianskom Svätoplukovom námestí prevzali z rúk ministra vnútra Roberta Kaliňáka 29 protipovodňových prívesných vozíkov. Zariadenia obsahujú výkonné čerpadlá, protipovodňové bariéry a ďalšie zariadenia.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľní hasiči majú dôvod na radosť: Prevzali si nové protipovodňové vozíky
Zdroj: TASR

„Keď zrátame ich celkovú čerpaciu kapacitu, tak je to viac ako 100 000 litrov za minútu, čo je už naozaj sila, ktorú sme nemávali v minulosti ani v profesionálnom hasičskom zbore. Okrem toho obsahujú spolu viac ako kilometer protipovodňových zábran. Ak sa tieto dobrovoľné hasičské zbory pri zásahu spoja, pretože to je naša hlavná predstava, tak dokážu pri prípadnom nešťastí vzájomne znásobiť efekt tejto pomoci,“ skonštatoval Kaliňák.

V rámci projektu s názvom Aktívne protipovodňové opatrenia z Operačného programu Životné prostredie bude dodaná protipovodňová technika v celkovej hodnote viac ako 61 miliónov eur Hasičskému a záchrannému zboru, Slovenskému vodohospodárskemu podniku a do 621 obcí na celom Slovensku. Podľa slov ministra vnútra by mala byť väčšina hasičských dobrovoľných zborov vybavená protipovodňovými vozíkmi do konca roka. „Sme závislí trošku od rýchlosti produkcie vozíkov, ktoré sa vyrábajú na Slovensku. Ku každému sa robia, pochopiteľne, aj školenia, ktoré už prebiehajú. Snažíme sa prívesy, podľa toho, ako nám prichádzajú z výroby, okamžite odovzdávať do užívania, pretože človek nikdy nevie, kedy sa počasie rozhodne a trošku nás opätovne vyskúša,“ dodal Kaliňák.

Dobrovoľní hasiči majú dôvod na radosť: Prevzali si nové protipovodňové vozíky
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM