Aktualizované Tímea Kamenická Správy

Dobrovoľníci poskytnú ubytovanie pre asýrskych kresťanov z Iraku: V kraji by ich mali umiestniť 149

V Nitre sa konala tlačová konferencia o umiestnení asýrskych kresťanských rodín z Iraku na Slovensko. Informovalo sa o tom, koľko rodín Slovensko prijme, kde budú umiestnené a ako bude prebiehať integračný proces.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci poskytnú ubytovanie pre asýrskych kresťanov z Iraku: V kraji by ich mali umiestniť 149
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensko má prísť 25 rodín asýrskych kresťanov, žijúcich v Iraku. Podľa Róberta Kaliňáka ide o pomoc ľuďom, ktorí sú skutočne v ohrození života. „Pomáhame ľuďom, ktorým keby sme nepomohli, by prišli o život,“ povedal minister vnútra. „Chceme poskytnúť týmto ľuďom strechu nad hlavou, ale aj priestor, aby nestratili svoju kresťanskú identitu a aby mohli nájsť na Slovensku nový domov,“ povedal nitriansky biskup Viliam Judák.

Výber rodín

Vyhľadávanie rodín bolo podľa Róberta Kaliňáka náročné, trvalo asi dva mesiace a vyberala sa komunita, ktorej rodiny majú vzácne tradície aj jazyk. Na vyhľadávaní a pomoci rodinám sa podieľala Nitrianska diecéza a občianske združenie Pokoj a dobro, ktoré ich zároveň pripravovali na príchod na Slovensko. Podľa Petra Brenkusa z občianskeho združenia Pokoj a dobro, k dôležitým kritériám pri výbere patrila zraniteľnosť rodín aj fakt, aby boli v komunite prirodzení lídri. Rodiny boli dôkladne preverované, všetci prešli bezpečnostnými prehliadkami a nájdeme medzi nimi lekárov, programátorov aj umelcov, čiže ide o uplatniteľné pozície. Tieto rodiny sa už učia slovenský jazyk.

Umiestnení zatiaľ v Humennom

Na Slovensko má teda prísť spolu 149 asýrskych kresťanov. Podľa slov Róberta Kaliňáka budú prevezení chartrovým letom a prísť by mali v najbližších dňoch. Ubytovaní budú zatiaľ v zariadeniach Humennom. Vláda Slovenskej republiky komunikuje s mestami a obcami, no nič ešte nie je rozhodnuté. Niektoré mestá a obce už očakávajú presný počet utečencov, avšak minister vnútra zdôraznil, že aj napriek ponúknutej pomoci od mnohých dobrovoľníckych rodín, ich ďalší prevoz zatiaľ nie je istý.

Umiestnenie v Nitrianskom kraji je zatiaľ nejasné

Nitrianska diecéza má pripravené priestory a vie aj o rodinách, ktoré chcú pomôcť. Z Nitrianskeho kraja prišlo mnoho ponúk od rodín, ktoré chcú utečencom pomôcť, avšak presné informácie o prevezení utečencov zatiaľ nezverejnili. Podľa Petra Brenkusa by malo ísť približne o desať obcí v nitrianskom regióne. O ktoré presne pôjde, zatiaľ nechceli kompetentní nič povedať. „Je veľmi predčasné hovoriť o konkrétnych obciach,“ povedal Peter Brenkus. Dozvedeli sme sa však, o akých ľudí asi pôjde. „Z tej skupiny 149 osôb približne tretina sú deti do 15 rokov, potom vyše 20 je tam osôb medzi 15 a 25, stredný vek a potom asi osem osôb nad 60 rokov,“ povedal Peter Brenkus.

Interakcia s miestnymi

Brenkus skonštatoval, že projekt integrácie rodín prisťahovalcov do miestnych komunít bude trvať tri roky, počas ktorých bude pomáhať množstvo dobrovoľníkov a vznikne aj 12 pracovných miest. Počas týchto troch rokov dostanú prisťahovalci pomoc vo forme jazykového vzdelávania, sociálnej asistencie, pracovného a sociálneho poradenstva. „Počítame s tým, že mnohé rodiny budú integrované oveľa skôr a odpoja sa od tej našej pomoci. Aj po skončení projektu budú môcť zostať bývať vo väčšine objektov, ak budú mať záujem. Ale samozrejme, môžu si zaobstarať aj vlastné, iné bývanie,“ tvrdí Brenkus. Koncentrácia ľudí začlenených do jednotlivých obcí kraja nebude podľa ministra vysoká. „Najmä preto, aby boli nútení k interakcii s miestnym obyvateľstvom. No zároveň nebudú rodiny ďaleko od seba, aby mohli udržiavať vzájomné putá,“ povedal.

Kritizujú postup

Starostovia obcí, v ktorých sú pripravené ubytovacie kapacity, kritizujú postup umiestňovania utečencov, najmä skutočnosť, že sa rozhodovalo bez ich vedomia. Tvrdia, že počas stretnutia na migračnom úrade boli informovaní o presných počtoch presídlencov, ktorí by mali prísť do ich obce. Minister tieto informácie o presných údajoch popiera. „Ak ich starostovia vedia, vedia viac ako my.“ Brenkus hovorí, že starostov informovali len o kapacitách v ich obciach, pričom nie je spresnené, koľko z nich aj bude skutočne využitých.

Zdroj: Dnes24/ Tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM