Katarína Jankeje Kultúra

Dobrých filmov nikdy nie je dosť: Nástupište premietne emotívny dokument o chorej Joanne

Život Joanny sa na prvý pohľad nelíši od tých ostatných. Matka malého synčeka však trpí nevyliečiteľnou chorobou. Tá ju núti vážiť si jednoduché a prosté okamihy každého dňa.

Ilustračný obrázok k článku Dobrých filmov nikdy nie je dosť: Nástupište premietne emotívny dokument o chorej Joanne
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci medzinárodného projektu KINEDOK uvedie Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1–12 v stredu 16. septembra ďalší snímok, ktorý stojí za to vidieť. O 18.00 hodine odštartuje v podchode dokumentárna životopisná dráma Joanna od poľskej režisérky Anety Kopacz.

Citlivý príbeh o láske a vzťahoch

V záplave internetových blogov je jeden, ktorý vyniká a stane sa témou mnohých rozhovorov. Joannin blog sleduje mnoho ľudí, pretože je symbolom hĺbavého a radostného života. Joanna na blogu popisuje svoj každodenný život mimoriadne úprimne a podrobne. Plány tak jednoduché ako rodinný výlet na jazerá, ciele tak krátkodobé ako vidieť syna prvýkrát ísť na bicykli. Má diagnostikovanú nevyliečiteľnú chorobu, ale svojmu synovi sľúbi, že sa bude snažiť prežiť čo najdlhšie. Začína pre neho písať všetko, čo by ho chcela naučiť, keď vyrastie.

Vizuálne poetický dokument zobrazuje jednoduché a dôležité okamihy rodinného života. Vďaka niekoľkým dobre vybraným slovám, no aj tým, ktoré nikdy nezaznejú, je posolstvo filmu mimoriadne silné a zároveň veľmi citlivé. Je to príbeh o blízkych vzťahoch, nehe, láske a ohľaduplnosti.

Nový medzinárodný projekt

Podujatie je realizované v rámci medzinárodného projektu KINEDOK. Ide o novú medzinárodnú komunitu a jedinečnú platformu pre filmové kluby a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúcou priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky. Vstup na podujatie je už tradične zadarmo.

Čítajte aj:

Blíži sa známa Topoľčianska koštovka: Milovníci vína ochutnajú 300 rozličných mo­kov!

Značte si do kalendárov: Mesto zverejnilo dátum Veľkého jarmoku v Topoľčanoch

Foto: Nástupište 1–12

Joanna
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM