Správy

Dochádzate autobusmi? Od júla zaplatíte za cestovný lístok VIAC!

Jazda prímestskými autobusmi bude od júla drahšia, a to nie je jediná zmena. Koľko si priplatíme?

Ilustračný obrázok k článku Dochádzate autobusmi? Od júla zaplatíte za cestovný lístok VIAC!
1
Galéria
Foto: Peter Bestvina / Zdroj: Dnes24.sk

Prímestskú autobusovú dopravu v Nitrianskom kraji čakajú od júla zmeny. Týkajú sa aj navýšenia cien. Informuje o tom dopravca Arriva Nitra na svojom webe.

„Nitriansky samosprávny kraj (NSK) po vyše desiatich rokoch pristupuje k navýšeniu cestovného, a to v priemere o 10 % na tarifné pásmo,“ stojí na stránke dopravcu.

Spiatočný lístok

To však nebude jediná zmena. Ako čiastočnú kompenzáciu zavádza NSK spiatočné cestovné, ktoré má byť výhodnejšie ako jednosmerné.

Nárok na spiatočný cestovný lístok bude mať cestujúci v každej kategórii cestovného okrem evidenčných (nad 70 rokov).

„Pri zakúpení obojsmerného – spiatočného cestovného lístka má cestujúci možnosť využiť spiatočnú cestu do 24 hodiny nasledujúceho dňa. Spiatočnú cestu obojsmerného cestovného lístku môže cestujúci využiť aj pri inej trase s inými autobusovými zastávkami pri zachovaní počiatočnej a koncovej zastávky. Spiatočné cestovné si môže cestujúci zakúpiť v hotovosti aj cez čipovú kartu,“ priblížil dopravca.

Prečítajte si tiež

Ako si lístok kúpite?

„Cestujúci pred prvou jazdou obdrží od vodiča dva identické cestovné lístky. Pri ceste späť sa preukáže vodičovi autobusu oboma lístkami, pričom mu jeden lístok bude odobratý a znehodnotený,“ objasnil dopravca.

Zmeny sa dotknú aj zliav. Od júla sa kategória deti do 15 rokov rozdeľuje na dve skupiny, a to deti do 6 rokov a deti od 6 do 16 rokov.

„Taktiež Nitriansky samosprávny kraj zavádza nový druh zľavy pre cestujúcich s názvom SENIOR a ruší 25 kilometrové pásmo pre evidenčných cestujúcich,“ uvádza Arriva Nitra.

Ďalšie zmeny

Novú cenovku dostali aj lístky pre seniorov nad 70 rokov. Za jednosmerný lístok po novom zaplatia 40 centov bez rozdielu tarifnej vzdialenosti (precestovaných kilometrov).

„Evidenčné cestovné určené pre cestujúcich nad 70 rokov sa zvyšuje z pôvodných 0,30 € na 0,40 € , avšak 25 kilometrové pásma sú zrušené. Pre cestujúcich to znamená, že cena 0,40 € bude platiť pre všetky tarifné vzdialenosti,“ uvádza Arriva Nitra.

Od 1. júla sa ruší aj dovozné za batožinu a psa. Dopravca upozorňujeme, že detský kočík bez dieťaťa sa môže prepravovať výlučne v zloženom stave.

Foto: ilustračné

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie novinky

Nový cenník pre prímestskú dopravu v Nitrianskom kraji
1
Galéria
Zdroj: Arriva Nitra, a.s.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM