Katarína Jankeje Samospráva

Dve operačné sály na príkaz zatvorené: Na opravu strechy kraj odklepol 130-tisíc, operačky stále čakajú!

Zlý stav sál v topoľčianskej nemocnici skonštatoval aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Na základe zistení Nitriansky samosprávny kraj odsúhlasil opravu strechy nad sálami, ktorá bude stať 130-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Dve operačné sály na príkaz zatvorené:  Na opravu strechy kraj odklepol 130-tisíc, operačky stále čakajú!
Zdroj: TASR

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) na svojom mimoriadnom rokovaní odsúhlasili vyčlenenie 130 000 eur na opravu strechy nad operačnými sálami v nemocnici v Topoľčanoch. Pre nedostatky, ktoré tu počas kontroly 6. marca zistil regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), museli byť operácie v sálach zastavené. „Ide o miestnosti číslo päť a šesť, kde sa zistili napríklad popraskané maľovky na stropoch. Až do odstránenia súčasného stavu je činnosť na týchto sálach zastavená,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Exekútor dal súhlas

Odstránenie havarijného stavu ohrozovala skutočnosť, že po prehratom súdnom spore s bývalým prevádzkovateľom topoľčianskej nemocnice bol vydaný exekučný príkaz, ktorý NSK zakazuje ako majiteľovi nemocnice nakladať s jej majetkom. „Preto sme oslovili exekútora, aby sme s ním odsúhlasili túto opravu strechy. Exekútor nám na našu požiadavku odpovedal pozitívne, to znamená, že máme jeho súhlas,“ skonštatoval Guťan. Ako doplnil, kraj bude žiadať exekútora, aby vydal súhlas aj na komplexnú rekonštrukciu operačných sál v celkovej výške 2,7 milióna eur. Tú NSK pripravuje už dlhší čas, ale prípravné práce sa zastavili práve pre prebiehajúcu exekúciu.

„Máme s exekútorom dohodnuté stretnutie, kde túto otázku znovu ideme prerokúvať. Zatiaľ ale platí, že nemôžeme narábať s majetkom. Súhlas zatiaľ platí iba na opravu strechy nad sálami,“ vysvetlil Guťan.

Výber dodávateľa do týždňa

Pretože operačné sály sú v havarijnom stave, NSK nie je povinný vykonať verejné obstarávanie na dodávateľa. „Môžeme to spraviť priamym výberom firmy, ale určite budeme rokovať s viacerými spoločnosťami. Predpokladáme, že výber dodávateľa by mohol byť ukončený do týždňa až desiatich dní a realizácia ba mohla trvať približne mesiac,“ uviedol Guťan.

O zlom stave informoval aj primár traumatológie a poslanec Ján Paulík na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Viac sa dočítate v našom článku: Primár traumatológie Paulík: Do operačných sál začalo zatekať, rekonštrukcia je nevyhnutná!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM