Katarína Jankeje Rôzne

Fašiangové zvyky u nás? Zabíjačky, veselice v maskách, ale i prísny pôst!

Prechod medzi zimou a jarou mal aj v našom regióne tradičné zvyklosti. Fašiangové obdobie bolo plné života, radosti, ktorú si ľudia dopriali pred príchodom pôstu.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangové zvyky u nás? Zabíjačky, veselice v maskách, ale i prísny pôst!
Zdroj: TASR

Na sviatok Troch kráľov začína tradičné fašiangové obdobie a trvá až do Popolcovej stredy. V minulosti bol bežný prísny pôst, dnes sa už s týmto zvykom nestretávame až tak často. V našom regióne sa tiež vykonávali rôzne tradičné úkony, ktoré mali rodinám priniesť zdravie a hospodárom zabezpečiť bohatú úrodu.

Zabíjačky, zábavy a dobrá nálada

Fašiangové obdobie bolo typické aktivitami, ktoré vykonávali rodiny v čase, keď sa nemuseli venovať starostlivosti o úrodu. Bežné boli zabíjačky, svadby, veselice. Dnes ich nahradili plesy, bály a rôzne maškarné zábavy. „Chlapci chodievali od domu do domu, aby v tanci vyzvŕtali dievčence, niekedy tancovali šabľový tanec, rodina im na odchode podarovala zvyčajne vajíčka, slaninu, alebo trochu alkoholu. Všade bol krik, zábava a dobrá nálada,“ spomína pamätníčka Marta.

Užívanie života pred príchodom pôstu

Snáď najznámejší zvyk, ktorý sa v niektorých obciach regiónu drží do dnešného dňa, je pochôdzka cez dedinu. Sprievod v maskách bol veselý, hrala živá hudba, ľudia si užívali všetko to, čo si od blížiaceho sa príchodu pôstu nemohli dovoliť. Vyvrcholením obdobia bol tradičné pochovávanie basy na znak vzdania sa radovánok života až do Veľkej noci. A aké boli pochúťky tohto obdobia? „Pred Popolcovou stredou si ľudia dopriali či už šišky, fánky, alebo zabíjačkové pochúťky. V 40-dňovom pôste sme nesmeli takéto pochúťky, skôr to boli rôzne kaše a mliečne jedlá.

Niektoré zvyky sú živé aj v okolitých dedinách, ak ste zvedaví, čo si susedné obce pripravili tento rok, prečítajte si náš článok: Obľubujete fašiangové slávnosti? Pozrite, čo ponúkajú známe obce v okol

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM