Dávid Hrdý Kultúra

Festival menšín v Topoľčanoch: N1-12 sa zapojilo do celoslovenského projektu

Pestré Slovensko - Színes Szlovákia - Deň národnostých menšín. Taký je názov festivalu, ktorý nám má priblížiť význam národnostných menšín pre kultúru a celospoločenský život u nás. Do projektu sa zapojilo mnoho kultúrnych organizácií na Slovensku. A vďaka N1-12 festival zavíta aj do Topoľčian.

Ilustračný obrázok k článku Festival menšín v Topoľčanoch: N1-12 sa zapojilo do celoslovenského projektu
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavným organizátorom tohto festivalu je o.z. Minorma – Kultúrny inštitút národnostných a etnických menšín. Na Slovensku zastupuje ekonomické, spoločenské a právne záujmy národnostných a etnických menšín, ktoré žijú na Slovensku.

Tento rok sa do tohto festivalu zapojilo aj topoľčianske Nástupište 1–12. Do tejto prezentácie národnostných menšín prispelo opäť svojim zaujímavým programom. Od 17:00 hodiny si pre deti a ich rodičov pripravilo atreterapeutický workshop pod vedením slovenskej vývarníčky Jany Kiančikovej – Godálovej.

Od 18:00 hodiny zahrá divákov populárna rómska skupina Gypsy Čáve. Známa aj z vystúpenia z televíznych obrazoviek a svojim hitom Topoľčianska zlatokopka. Ich hudba je tvorená predovšetkým úpravami hitov súčasnej populárnej hudby do rómskeho šatu.

Večer sa môžeme tešiť na trojicu slovenských výtvarníkov, ktorí odprezentujú svoje najnovšie projekty s tematikou menšín a spolunažívania. Týmito výtvarníkmi sú Tomáš Rafa, Daniela Krajčová a Oto Hudec.

Tvorba Ota Hudeca nás denno denne oslovuje v Topoľčanoch už dlhý čas. Jeho veľryba nás „zdraví“ pred vchodom do podchodu a Krajčovej nezvyčajný pamätník obetiam holokaustu lemuje topoľčiansky podchod takmer po celej jeho dĺžke. Program festivalu Pestré Slovensko – Színes Szlovákia – Deň národnostých menšín sa začína už túto sobotu 19.októbra od 17:00 hodiny.

Program:

17:00 Arteterapeutický workshop pre deti i dospelých 18:00 Gipsy Čave (TO) – koncert 18:30 Video-prezentácia projektu Nový nacionalizmus v srdci Európy 19:00 Video-prezentácia projektu Projekt Karavan 19:30 Panelová diskusia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM