Rastislav Búgel Správy Rôzne

FOTO: Mladí kuchári prezentovali svoje zručnosti. Vyhrať mohol len najlepší

V Nitre sa zišli mladí kuchári. Študenti kuchárskych odborov predviedli šikovné prsty i pevné nervy. Pozrite sa, ako im to išlo.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mladí kuchári prezentovali svoje zručnosti. Vyhrať mohol len najlepší
22
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

Študenti stredných škôl z troch miest nastúpili proti sebe vyzbrojení nožmi. Súperili v piatich disciplínach, ktoré sú súčasťou každého z piatich regionálnych kôl prestížnej gastronomickej súťaže METRO HoReCa päťboj. Prvý súboj sa konal len nedávno v Žiline, dejiskom druhého bola Nitra.

Regionálne kolo rešpektovanej súťaže METRO HoReCa päťboj v Nitre prinieslo zaujímavé zápolenie budúcich majstrov. Študenti kuchárskych odborov predviedli šikovné prsty i pevné nervy. Perfektné narábanie s nožnom a stopercentná hygiena boli samozrejmosťou. O tom, že svoju robotu odviedli na jednotku, sa presvedčíte v nasledujúcom videu.

Video: Rastislav Búgel / Zdroj: YouTube.com

Náročné úlohy

„Súťaž je zameraná na mladé talenty v oblasti gastronómie, podnikania a cestovného ruchu. Súperiť môžu len stredné odborné školy potravinárske alebo školy s učebným odborom kuchár-čašník, prípadne hotelové akadémie. Vek študenta nesmie presiahnuť 20 rokov,“ zhrnul základné podmienky účasti Karol Preiner, HoReCa manažér pre Slovensko a manažér METRO Cash & Carry SR.

Na pódiu sa proti sebe postavili študenti stredných škôl z Nitry (Stredná odborná škola gastronómie a cestovného ruchu, Levická 40), Levíc (SOU Služieb Levice) a Partizánskeho (SOŠ Partizánske). Do pomyselného kuchárskeho ringu vstupovali vždy po troch, pričom každý reprezentoval inú školu. Za 30 minút museli nadrobno nakrájať cibuľu, zemiaky i pór a po výmene pracovnej dosky sa pustili do vykosťovania kurčaťa a náročného filetovania pstruha. Nešlo len o rýchlosť, ale aj dodržanie kvality a hygieny.

„Víťazi každého regionálneho kola postúpia do národného finále, ktoré sa uskutoční 26. januára 2016 v Bratislave pri príležitosti veľtrhu Danubius Gastro. Pripravený je veľký finálový stage so zaujímavými hosťami, ktorí budú aj v porote,“ priblížil manažér Karol Preiner.

Foto: Rastislav Búgel

Kto postúpil do finále?

Tímy zložené zo šestice súťažiacich napokon svoje úlohy splnili bez zaváhania. Z víťazstva sa napokon mohol tešiť len jediný. Druhé regionálne kolo napokon ovládol Malý David z SOŠ Gastronómie a služieb, Levická 40, Nitra. Na druhom mieste skončil Gajdoš Daniel. Tretiu priečku obsadil Eduard Čéry. Aj druhé a tretie miesto putovalo do Nitry. Druhé regionálne kolo aktuálneho ročníka METRO HoReCa päťboj najúspešnejšie zvládla nitrianska SOŠ Gastronómie a služieb, Levická 40.

Hlavným porotcom druhého regionálneho kola nebol nik iný ako Vojtech Artz, ktorého ľudia poznajú z množstva televíznych šou a kulinárskych programov. Artz je zároveň aj šéfkuchárom spoločnosti METRO Cash & Carry SR. Uznávanému kuchárskemu majstrovi sme položili niekoľko otázok.

Koľko trvá majstrovské zvládnutie základných techník, ktorými sú napríklad tu prezentované krájanie cibule a vykosťovanie kurčaťa?

“Je to dané tým, aký má človek vzťah k práci. Pokiaľ to pre neho nie je len o zamestnaní a má k tomu aj hlbší vzťah, tak niekomu to trvá pol dňa, inému však aj celý život. Záleží však aj od šikovnosti. Zároveň je to aj na majstroch odborného výcviku a chuti pracovať sám na sebe.“

V príhovore súťažiacim ste spomínali možné zranenia. Stáva sa podobná nehoda aj ostrieľanému profíkovi? „Ako sa hovorí, aj majster tesár sa utne. Stane sa to aj profesionálnemu kuchárovi. Keď sa človek učí, podobné prípady sa stávajú častejšie. Pokiaľ v praxi pracuje už niekoľko rokov, tak sa to stáva už len občas. Ako však hovorím, kto nepracuje, ten sa neporeže. Nôž je predĺženou rukou kuchára, čiže stane sa to aj jemu. Pokiaľ má nôž ostrý, zranenia sú banálnejšie. Horšie to je, keď má tupý nôž alebo zlé nástroje. Tam sú už potom zranenia závažnejšie.“

Príprava na podobnú súťaž je určite náročná. Koľko toho musí mať mladý kuchár natrénované? „Je to veľmi individuálne. Ako pri všetkom, tak ako napríklad športovci, aj tu musí človek trénovať. Čím viac trénuje, tým mu ide práca rýchlejšie. Tak aby splnil tento súťažný limit 30 minút, musí mať poriadne odtrénované. Ja hovorím minimálne 20 pstruhov a 20 kurčiat aby získal nejakú základnú prax. Čím viac rýb vyfiletuje a viac kurčiat vykostí, tak tým bude jeho práca profesionálnejšia. Je to ako pri otváraní ustríc. Pokiaľ neotvoríte tisíc ustríc, nemôžete povedať, že viete ustrice otvárať. Ale z veľkej časti je to aj od šikovnosti.“

Čo potrebuje dobrý kuchár spĺňať, aby o sebe mohol hovoriť ako o profíkovi?

„Potrebuje hlavne pevnú vôľu. Musí mať aj chuť robiť to zamestnanie. Ako som povedal, nesmie to brať ako prácu. Mal by to brať ako svojho koníčka a musí ho to zároveň aj strašne baviť. Musí na sebe pracovať, musí chodiť na školenia, súťaže a musí sa aj zdokonaľovať. Nie len vyhľadať informácie na internete, musí reálne chodiť do prevádzok a stretávať sa a pracovať s najlepšími kuchármi. Len tak získa potrebné informácie, pretože tie sú pre neho najviac spolu s praxou a zručnosťou. Kuchár sa zdokonaľuje celý život. Tak ako aj ja. Mám 25 rokov praxe za sebou a stále chodím na školenia, tréningy a stále sa zdokonaľujem. Gastronómia stále napreduje a treba na sebe pracovať celý život.“

FOTO: Mladí kuchári prezentovali svoje zručnosti. Vyhrať mohol len najlepší
22
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM