Katarína Jankeje Kultúra

FOTO: Ovácie všade, kam prišli. Ochotníkov z Tesár nezastavil ani úraz mladej herečky

Nestihli ste mini turné, ktoré počas decembra a januára pripravili ochotníci z Tesár?Teraz máte možnosť pozrieť si na fotografiách, ako to na vypredaných predstaveniach vyzeralo.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ovácie všade, kam prišli. Ochotníkov z Tesár nezastavil ani úraz mladej herečky
Zdroj: Dnes24.sk

Za dva roky existencie ochotníci z Divalla Tesáre oživili už rôzne žánre, či išlo o veselohru, legendu, komédie, alebo rozprávky. Koncom minulého roku rozšírili svoj repertoár o pravú divadelnú klasiku – príbeh z pera Marie Kočanovej – Ježiško nám donesie mamičku.

Očarili všetkých

S vianočným príbehom divadelníci potešili nielen domáce Tesáre, ale aj viaceré obce regiónu. „Diváci mohli vidieť túto hru nielen u nás doma, v Tesároch, kde sme hrali 2 predstavenia, ale i v Nemečkách, Kuzmiciach, Čermanoch, Bošanoch a Čeľadinciach,“ prezradila nám Mária Bagová z Divalla Tesáre.

Príbeh bol napísaný v 30. rokoch minulého storočia, ale svojim posolstvom je stále nanajvýš aktuálny. Ako nám prezradila ochotníčka, hra v podaní veľkých i malých hercov nenechala suché ani jedno citlivé oko a pohladilo dušu diváka v sviatočný čas. „V predstavení sme si pripomenuli mnohé už zabudnuté vianočné zvyky, ktoré spolu s koledami spestrili dojímavý, smutný príbeh ale so šťastným koncom. Verím, že tí pre ktorých sme to hrali si spolu s nami oddýchli od každodenného zhonu a pripomenuli si, že našim hlavným hnacím motorom by mala byť láska.“

Mladá herečka so zlomeninou

Mária Bagová nám dokonca prezradila jednu naozaj nezvyčajnú perličku.

„Na poslednom predstavení sme namiesto štyroch sirôt mali len tri, pretože jedna „sirôtka“ – Emmka, si deň pred predstavením zlomila nohu a i keď sa snažila záchranárov, ktorí ju nakladali na nosidlá, presvedčiť, že ona musí hrať divadlo..nepocho­dila a musela zostať so sadrou v posteli. Ale našťastie ostatní traja detskí herci ju skvelo zastúpili a diváci nič nezbadali!"

Pochovávanie basy v ich réžii

Po vianočnom „turné“ ochotníci z Tesár vhupli rovno do fašiangov. Pochovávanie basy je po celom Slovensku veľkou tradíciou, parodujúc skutočný pohreb v znamení konca plesov a zábav. Basu budú divadelníci pochovávať hneď dva razy, najskôr vo Velušovciach a potom v Závade. „Sme potešení, že tento ľudový zvyk môžeme aj my pomôcť zachovávať. Naša sestra basa Róza bude rada, ak ju v hojnom počte oplačeme, uskladníme v tmavej pivnici, aby znovu na Veľkú noc si oprášila svoje struny a zanôtila do ďalších veselíc,“ dodala na záver Bagová.

Foto: Peter Zbončák

Nové predstavenie Divalla Tesáre
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM