Katarína Jankeje Rôzne

FOTO:Topoľčiansky dobový spolok plný šermu, bojových scén i tanca: Teraz sa môžete stať členom!

Bojové scény, umenie šermu, či tance. To všetko obsahujú vystúpenia topoľčianskeho dobového spolu Hereditas Patrum. Práve teraz hľadajú nových členov!

Ilustračný obrázok k článku FOTO:Topoľčiansky dobový spolok plný šermu, bojových scén i tanca: Teraz sa môžete stať členom!
Zdroj: Dnes24.sk

Dobový spolok z Topoľčian, ktorý môžete poznať aj pod názvom Hereditas Patrum sa v rámci svojích aktivít venuje 13. a 14. storočiu, teda obdobiu vrcholného stredoveku. Ako spolok sa líši od ostatných tým, že ho členovia vedú v náboženskom duchu. „Náš štýl nevedieme k úplnej dokonalosti ako iné spolky pretože nám ide v prvom rade o to, aby sme pobavili ľudí a mali z toho radosť,“ prezradila nám Dáša, ktorá figuruje v topoľčianskom spolku už dva roky.

Založili ho ženy

Prvé kroky k vzniknutiu prišli ešte v roku 2001, ako výsledok nápadu Jany Vendelínovej a Evy Michalíkvej. „Zo začiatku bolo skupine krivdené kvôli tomu, že ju založili práve ženy avšak časom si Hereditas samozrejme vybudovali zaslúžený rešpekt na tých správnych miestach,“ uviedla Dáša. A čo vlastne Hereditas Patrum v slovenčine znamená? „V preklade je to dedičstvo otcov,“ doplnila členka.

Dobový spolok má širokú paletu činností, venuje sa šermu, rôznym tancom, či dokonca lukostreľbe. Vystúpenia sa pomerne líšia, v každom sú však šermiarske duely, tance, predstavovanie zbraní. „Ak je čas a záujem, zahráme aj nejaká scénku, samozrejme všetko s dávkou humoru.“

Úrazy na dennom poriadku

Hlavnou časťou vystúpení je najmä šerm a bojové scénky. Typické je v prvom rade samoštúdium, hodiny trénovania a pre členov, ktorí sú v spolku už dlho, absolvovanie rôznych šermiarskych škôl. Aj napriek tomu, úrazy sa im nevyhýbajú. Ako sem sa však dozvedeli, členovia sú už zvyknutí. „Šerm ako taký je nebezpečný, máme predsa v ruke zbrane, je priam nemožné obísť bez úrazu. Doposiaľ a dúfam, že aj do budúcna sme obišli bez vážnejších zranení, väčšinou ide len o škrabance, modriny, ale ľudia, ktorí sú zvyknutí hrať, to berú ako súčasť a popravde nikto z nás si to už ani nevšíma,“ smeje sa Dáša.

Vystúpenia v širokom okolí

Nadšencov histórie z Topoľčian môže zažiť naživo pravidelne takmer po celom regióne. „Hereditas má už po dlhé roky spoluprácu so sokoliarmi Aquila z Bojníc, kde nás ľudia môžu vidieť najčastejšie a hlavne v lete, keď je sezóna.“ Okrem toho, vystúpenia absolvujú počas leta aj na Trenčianskom hrade, či občas dokonca zavítajú do škôl a iných zariadení. Dobový spolok od novembra minulého roka trénuje v Partizánskom, do svojich radov radi prijmú nové tváre. „Nie je nás momentálne veľa a tak chceme dať ľuďom o sebe vedieť.“

Štvrtok 21. januára od 17.00 hod. prebehne oficiálny nábor nových členov v čase tréningu. Kto má záujem, môže sa zastaviť v Centre voľného času v Partizánskom.

Noví členovia sú vítaní

„Členom sa môže stáť prakticky každý, stačí chuť naučiť sa niečo nové, má pevnú vôľu a úprimný úsmev na tvári. Veková hranica nie je obmedzená, ale bolo by fajn, keby má adept aspoň 10, čo sa týka sezóny a vystúpení, tak minimálne 15 rokov,“ dodala na záver Dáša.

Foto: Hereditas Patrum

Dobový spolok  Hereditas Patrum z Topoľčian
1
Galéria
Dobový spolok  Hereditas Patrumz Topoľčian
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM