Katarína Jankeje Kultúra Kultúra

FOTO: Uhádnete, akou budovou v Topoľčanoch sa inšpirovala umelkyňa pri tvorbe 12-metrovej maľby?

Máme pre vás menšiu hádanku. Uhádnete, ktorá budova v Topoľčanoch inšpirovala talentovanú umelkyňu k vytvoreniu 12-metrovej nástennej maľby? Rozsiahly výtvor si môžete prezrieť v priestoroch známeho Nástupišťa 1-12.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Uhádnete, akou budovou v Topoľčanoch sa inšpirovala umelkyňa pri tvorbe 12-metrovej maľby?
Zdroj: Dnes24.sk

Kto aspoň raz navštívil Topoľčany, určite mu neunikla budova Knihy na pešej zóne v centre mesta. Práve (K)kniha je centrálnym motívom 12 metrov dlhej nástennej maľby slovenskej výtvarníčky Svetlany Fialovej, "A nejak nemám slinu“, ktorú v týchto dňoch dokončila v Multimediálnom priestore pre súčasnú kultúru Nástupište 1–12 v podchode pod Autobusovou stanicou v Topoľčanoch.

Kombinuje iróniu a sympatiu

Z knihy – budovy vyliezajú na stenu topoľčianskeho podchodu postavy ľudí, alebo časti ich tiel, utekajúcich preč z malomestského prostredia. Z mesta s typickou stanicou s vysychajúcimi kvetmi v črepníkoch na stanici, pomedzi ktorých rednúce konáre a hnednúce listy zazerajú žijúce mŕtvoly. „Nad postavami obyvateľov mesta, ktorí zostali a ktorí svoj deň napĺňajú študovaním letákov so zľavami v niektorej z miestnych diskontných predajní, či bezstarostným povaľovaním sa a kúpalisku na okraji mesta, levituje ezoterička. Tá svoju túžbu po kultúre a umení v malom meste kompenzuje útekom k ezoterike,“ objasnil Julo Krištof z Nástupišťa 1–12.

Fialová vo svojej nástennej maľbe ponúka ironizujúci pohľad na smutnú skutočnosť snáď všetkých malých miest na Slovensku, ktorý sa mieša s neskrývanou sympatiou a snahou o pochopenie.

Tvorba má blízko k street-artu a komiksu

Svetlana Fialova je slovenská autorka, laureátka prestížnej ceny za kresbu Jerwood Drawing Prize vo Veľkej Británii. Na jej kresbách nájdeme ľudí z jej života, vymyslené postavy, urbánne legendy a vymyslené mytologické výjavy, ale aj výjavy známe z učebníc dejín umenia. Jej diela majú blízko komiksu alebo street-artu. Pracuje najmä s figurálnymi motívmi, ktoré nám sprostredkovávajú jej osobné skúsenosti a príbehy. Nebojí narúšať perspektívu, prirodzenú hierarchiu videného a narába s kreslenými motívmi ako s textom. Ukladá ich na seba, vrství, zmenšuje a zväčšuje, podriaďuje ich potrebám jej výpovede. Často pracuje s veľkým formátom.

Čítajte aj:

Záver prázdnin bude stáť za to: Letisko ovládne multižánrový festival Solid Open Air

Foto: Nástupište 1–12

12 metrov dlhá nástenná maľby slovenskej výtvarníčky Svetlany Fialovej, "A nejak
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM