HLASUJTE: Hygienici chcú zakázať predaj „tataráku“. Je to podľa vás dobrý krok?

Legendárna pochúťka zo surového mäsa by onedlho mohla z reštaurácií úplne zmiznúť. Hygienici sa opierajú o zákon, kuchári tvrdia, že ten je zastaralý.

Aktualizované Prokop Slováček
Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Hygienici chcú zakázať predaj „tataráku“. Je to podľa vás dobrý krok?
Zdroj: internet

Hlasovanie je zastavené, ďakujeme za každý váš hlas.

Tatársky biftek oficiálne v jedálnom lístku nájdete len málokde, aj keď neoficiálne v ponuke reštaurácií je. Miesta, kde si na ňom môžete pochutnať, však väčšinou sú verejným tajomstvom.

Koniec legendy

Teraz sa zdá, že je všetkému koniec. Keď nadšenci tejto pochúťky zo surového mäsa ohlásili koncom septembra spustenie Tatarákového festivalu v Bratislave, mali len tie najlepšie úmysly. Zistiť, podľa reakcií ľudí, v ktorej reštaurácii sa podáva ten najlepší. Ale narazili.

Podľa Martiny Merkovej z Úradu verejného zdravotníctva SR jeho pracovníci skutočne vykonali kontrolu v šiestich reštauráciách, kde sa mal festival konať. A zakázali tatarák podávať. Organizátori preto festival zrušili, ale ohlásili petíciu za záchranu tejto pochúťky.

Prečítajte si aj: VIDEO: Máte slabú imunitu? Nakopnúť ju musíte už teraz + RECEPT

Zákon je zastaralý

Hygienici sa opierajú o zákon z roku 2007, ktorý vo všeobecnosti zakazuje podávať surové mäso. Prehliadali kontrolóri tataráky zámerne? Ako napísal portál aktuality.sk, podľa kuchárov to môže byť pokojne pravda. Niektoré zákony sa totiž v praxi veľmi ťažko dodržiavajú a kontroly nad porušeniami často len mávli rukou.

„Tvrdenie, že hygiena toto jedlo doteraz tolerovala, nie je pravdivé. Tak ako to ukladá zákon, kontroly sa robia stále,“ povedala pre náš portál Martina Merková.

Problém však je oveľa širší. Ukazuje sa, že spomínaný zákon je prežitý a nezohľadňuje trendy. Napríklad zákon nerieši sushi. Vyhláška nepovažuje rybu za mäso. Reštaurácie tiež nesmú piecť koláče z čerstvých vajec, ale len z pasterizovaného vaječného prípravku. Nesmú si takto vyrábať ani domáce cestoviny.

„Raz mi kontrolórka povedala, aby sme varili z polotovarov a budeme mať pokoj. Takže tam smeruje slovenská gastronómia,“ cituje slová šéfkuchára Michala Škorca portál aktuality.sk.

FOTO: Facebook, internet