Dávid Hrdý Rôzne

Hra kráľov v Topoľčanoch: Šach má v našom meste dlhú tradíciu

Šach v Topoľčanoch má tradíciu cez niekoľko desiatok rokov. Po dlhom období stagnácie má však Topoľčiansky šachový klub veľké ambície . Rozširuje sa a chce sa dostať späť do prvej ligy. Minulosť a súčasnosť nám ozrejmil jeho predseda Alexander Riabov.

Ilustračný obrázok k článku Hra kráľov v Topoľčanoch: Šach má v našom meste dlhú tradíciu
Zdroj: Dnes24.sk

Minulosť

Prelomovou bola sezóna 2002/2003. Po dlhom období sa klub prebojoval do prvej ligy. Rozbehnutých šachistov však zastavili vcelku príjemné životné udalosti. Viacero z nich sa oženilo a šachy na nejaký čas vystriedal rodinný život. Jednotlivým družstvám sa prestalo dariť.

„Vypadlo sa do nižších súťaží a klub sa na istý moment dokonca po množstve rokov rozpadol. Výsledkom bolo, že sa jednu sezónu šach v Topoľčanoch vôbec nehral“, spomína predseda klubu Alexander Riabov. Zlom nastal s angažovanosťou Vojtecha Bátoru pred piatimi rokmi. Ten opäť scelil klub domácich hráčov a tí všetci prijali veľkú výzvu. Prakticky začínali od nuly. Z piatej ligy sa im podarilo prebojovať až do druhej.

Súčasnosť

V súčasnosti má klub 4 družstvá, ktoré hrajú ligové súťaže. Jeho členovia sa pravidelne stretávajú na piatkových tréningoch. A tie prinášajú aj želané ovocie. „Áčko“ sa usiluje o najvyššie súťaže a po prvých kolách tejto sezóny je na čele tabuľky. „ Béčko“ bojuje o postup z tretej ligy. „Céčko“- juniori momentálne hrajú štvrtú ligu, ktorá je určená primárne pre mládež. No najlepší z nich sa zapájajú aj do tímov dospelých. „Déčko“ je určené pre každého nového hráča, ktorý chce začať zbierať ligové skúsenosti.

Práca s mládežou

Topoľčiansky šachový klub pracuje aj s mládežou, ktorá je úspešná. Výchove mládeže sa venujú tréneri Mgr. Igor Trepáč a Ing. Martin Bujna, ktorý vedie aj krúžok na ŽŠ Don Bosca. „Výsledky sa začali prejavovať už onedlho. V súčasnosti chodí na tréningy dospelých hráčov pravidelne okolo 15 detí. Tento rok Ing. Bujna organizuje už tretí ročník Žochárskeho šachového turnaja určeného primárne pre mládež. Turnaja sa len minulý rok zúčastnilo okolo stovky hráčov z rôznych slovenských miest bližšieho, či ďalekého okolia“, zhodnotil .

Pod vedením Ing. Bujnu topoľčianska šachová mládež dosiahla viacero úspechov z krajských ba dokonca celoslovenských súťaží. Najvýznamnejším je úspech iba 8 ročného Patrika Verbytského, ktorý na Majstrovstvách Slovenska obsadil fantastické 3. miesto! A v rámci celoslovenskej Grand Prix dokonca vybojoval samotné prvenstvo!

Okrem tohto talentu disponuje klub aj ďalšími šikovnými mladými hráčmi. „Medzi nich patrí určite 14-ročný Maroš Vančo, Patrik Gavalec, no a z dievčat sa napríklad už aj na začiatku tejto sezóny výborne darí čerstvej stredoškoláčke Mirke Ondrušovej“.

Medzinárodný majster i známy kolportér

Topoľčianski šachisti sa môžu pochváliť taktiež hráčom a zároveň najstarším kolportérom v našom meste – Jankom Chudým. O jeho stabilné výkony sa mohol klub oprieť aj minulý rok. Osemdesiatdvaročný šachista je veľkou oporou. "Najväčšmi ma udivuje, že aj za takéhoto zrelého veku si dokáže udržať jasnú myseľ a veľakrát si poradí s omnoho mladšími súpermi!“.

Ďalšou posilou je medzinárodný majster a iba 19 ročný Vojtech Plát z Prostějova. Ten dochádza na zápasy Topoľčianskeho šachového klubu. Patri medzi českú juniorskú špičku.„Zápasy takýchto hráčov nie je len tak ľahké v našich končinách vzhliadnuť a sú veľkou školou pre našu mládež. Preto si o to viac ceníme, že aj Vojtu Pláta zaujal víťazný duch, ktorý koluje v žilách tunajších nadšencov. A takisto veríme, že tento rok si už vytúžený postup „naspäť“ do prvej ligy újsť nenecháme!"

Ak aj vás zaujala táto hra a chceli by ste posunúť vaše schopnosti vyššie máte možnosť sa zapojiť do tejto hry aj súťažne. Členovia klubu privítajú každého kto si chce preveriť svoje šachové schopnosti či zdokonaliť sa. Informácie nájdete napríklad aj na stránke www.topolcianskysach.sk alebo na Facebooku www.facebook.com/…ySachovyKlub .

Topoľčianski šachisti
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM