Hubárska sezóna je v plnom prúde: TOP miesta v Nitrianskom kraji, kde už rastú!
Ani vy neviete odolať príjemnej prechádzke s košíkom v ruke naprieč lesom? Počasie hubárom praje. Pozreli sme sa na lokality, v ktorých sa už pochválili krásnymi úlovkami.
Hubárska sezóna sa už rozbehla aj v Nitrianskom kraji. Pokiaľ hľadáte vhodnú lokalitu, prinášame vám niekoľko tipov.
Lokality, s ktorými chybu nespravíte
Na webe nahuby.sk si môžete pozrieť aktuálnu mapu so zaznamenaným výskytom húb. V okrese Nitra sa hubári pochválili úlovkami v obci Podhorany – Mechenice, kde našli prevažne dubáky.
V okrese Nové Zámky nespravíte chybu v lokalite Trávnica. Pokiaľ sa vyberiete do časti Štiavnických vrchov zasahujúcich do okresu Levice, pripravte sa na dubáky. Úspech vám môže priniesť aj návšteva obcí Hontianske Trsťany, Jabloňovce a Hontianske Trsťany. V Šahách nájdete napríklad dubáky a kozáky.
V okrese Topoľčany vás môže okrem okolia mesta potešiť aj návšteva obce Nemečky, Krnča a vybehnúť môžete aj na Kulháň. Nájsť môžete dubáky, hríby smrekové, pečeňovce, suchohríby a iné.
Úspešné úlovky hlásia aj hubári z okresu Zlaté Moravce. Zvážiť by ste mali návštevu Skýcova, Topoľčianok, obce Tekovské Nemce, Žikava, Hostie aj Kostoľany pod Tribečom. Všade tam na vás čaká úroda masliakov, muchotrávok červenkastých, suchohríbov, kozákov a aj dubákov.
Prečítajte si tiež
Na čo si dať pozor?
V letnom a jesennom období sa na Slovensku každoročne otrávi niekoľko desiatok ľudí. Informuje o tom Národný portál zdravia.
Vedeli ste o tom, že našou najjedovatejšou hubou je muchotrávka zelená, ktorú si ľudia mýlia s pečiarkou alebo plávkou? „Jej plodnica môže pripraviť o život až dvoch dospelých. Toxín sa nachádza vo všetkých jej častiach, neodstráni sa varením, mrazením ani sušením a prechádza aj do materského mlieka,“ upozorňuje portál.
Pokiaľ sa vydáte na huby, mali by ste vedieť, že aj jedlé druhy môžu byť za určitých okolností príčinou otravy. „Ide najmä o pitie alkoholu pri konzumácii niektorých druhov húb (napríklad hnojník atramentový či hríb siný), o nevhodné uskladňovanie či nedostatočnú tepelnú úpravu. Dôležité je tiež, aby každý, kto zbiera huby, poznal nielen jedlé, ale aj najnebezpečnejšie jedovaté a im podobné jedlé huby,“ dodáva Národný portál zdravia.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.