Dávid Hrdý Rôzne

Hubárska sezóna sa začala: Pozor na jedovaté druhy!

Letné a jesenné obdobie je charakteristickým tiež zberom húb. Ich zber je koníčkom pre mnohých nadšencov prírody a labužníkov tejto pochutiny. Patrí u nás medzi veľmi obľúbené, avšak pri ich zbere treba zvýšiť opatrnosť

Ilustračný obrázok k článku Hubárska sezóna sa začala: Pozor na jedovaté druhy!
Zdroj: TASR

Najvhodnejšími podmienkami pre rast húb je vlhké počasie spojené s vyššími teplotami . Tohtoročný začiatok leta je im teda priaznivý. Výskyt húb však závisí od mnohých faktorov . Spravidla ich výskyt sa začína od druhej polovice júna do prvej polovice júla a potom od septembra do konca novembra. V topoľčianskom okrese sú najobľúbenejšími napríklad lokality v okolí obcí Tesáre, Nemečky, Krnče či Solčian.

Pozor na otravy a ťažkosti spôsobené hubami!

Ľudia využívajú príjemné počasie a spájajú si prechádzku spolu so zberom húb. Čo sa výživovej hodnoty pre náš organizmus týka, huby ju majú nulovú. Sú ťažko stráviteľné, čo je spôsobené polysacharidom chitínom, ktorý huby obsahujú. Nie sú preto vhodné pre deti a starých ľudí. Každý hubár by si mal uvedomiť, že huby môžu byť za určitých okolností zdrojom otravy. Napríklad konzumácia alkoholu v kombinácií s hubami, nedostatočná alebo nesprávna tepelná úprava, nesprávne skladovanie apod.

Najnebezpečnejšou je však otrava požitím jedovatých druhov . Nazýva sa aj tzv. „pravou“ otravou. Začínajúcim, ale i skúseným hubárom sa môže stať, že si ich popletú. Konzumácia takýchto druhov spôsobuje nemalé ťažkosti až smrť. Preto by sme mali predtým ako sa rozhodneme ísť na huby vedieť rozpoznávať jednotlivé druhy . Najmä tie najjedovatejšie.

Príznaky a prvá pomoc pri otrave hubami

Medzi prvé príznaky otravy patrí :

  • bolesti brucha
  • nevoľnosť
  • pocit na vracanie a vracanie
  • hnačky
  • kŕče
  • potenie, malátnosť

Pri prvých príznakoch treba brať do úvahy hlavne to, či bola otrava spôsobená nesprávnou úpravou alebo požitím jedovatého druhu. Pri nesprávnej úprave sú v ohrození len malé deti a starí a chorí ľudia. Ak máme istotu, že symptómy sú spôsobené jedovatou hubou, postupujeme takto:

  • vyvolať zvracanie a následne zaistiť zvyšky jedla alebo zvratky na analýzu
  • zariadiť okamžitý prevoz do nemocnice (najnebezpečnejšie sú otravy po 12 a viac hodinách po požití jedovatých húb)

Na záver. Každý kto sa vyberie na huby by mal zbierať iba tie, ktoré pozná. Zbytočné hazardovanie môže mať tragické následky. V lepšom prípade tým môže spôsobiť zdravotné komplikácie sebe aj iným. Predovšetkým deti do 10 rokov sú rizikovou skupinou. Tie by nemali huby konzumovať vôbec.

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM