Peter Klimant Správy

Ich skvelá práca neostala bez povšimnutia: Títo západoslovenskí doktori bodovali v ankete TOP lekári

Lekári z nemocníc na západnom Slovensku bodovali. Odborná i široká verejnosť rozhodla a niekoľko našich doktorov sa umiestnilo na popredných priečkach v ankete TOP lekári Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Ich skvelá práca neostala bez povšimnutia: Títo západoslovenskí doktori bodovali v ankete TOP lekári
Zdroj: TASR

Anketu už po štvrtýkrát organizovali Zdravotnícke a Hospodárske noviny. Ako uvádza portál mediweb.sk, ich cieľom bolo predstaviť tých najlepších odborníkov v Slovenskej medicíne. Nominovaných vyberali hlavní odborníci ministerstva zdravotníctva, štátne a súkromné nemocnice a čitatelia Zdravotníckych novín. Výsledkom bolo vyše sto nominovaných lekárov, z ktorých odborníci hlasovaním vybrali 33 najlepších z 11 špecializácií, ktorých predstavia v zároveň vydanej publikácii. Svoje želiezka v ohni mali v ankete i nemocnice zo západného Slovenska.

Gynekológ z Nitry na prvom mieste

Najlepšie umiestnenie z nitrianských lekárov získal Miloš Mlynček, ktorý v kategórii onkogynekológia skončil na prvom mieste. Gynekológ Miloš Mlynček je prednostom Gynekologickopôrod­níckej kliniky Fakultnej nemocnice Nitra a Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Operuje pacientky so závažnými onkogynekologickými ochoreniami z celého Slovenska. Zaslúžil sa o to, aby sa zhubné gynekologické nádory na Slovensku operovali vo väčších centrách.

Úspešné lekárky

V kategórii radiačná onkológia obsadila druhé miesto Eva Mrázová, ktorá pracuje ako vedúca lekárka oddelenia radiačnej onkológie Forlife vo Všeobecnej nemocnici Komárno. Radiačnej onkológii sa začala venovať v roku 2002, po ukončení štúdií na Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Krásne umiestnenie získala i lekárka Táňa Bulíková, ktorá v kategórii urgentná medicína figuruje na treťom mieste. Táňa Bulíková je primárka Rýchlej lekárskej pomoci v Senci, zároveň je i prezidentkou Slovenskej odbornej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof. Štúdium absolvovala na Lekárskej fakulte UK v Bratislave. V roku 1989 nastúpila v Dunajskej Strede na anesteziologicko-resuscitačné oddelenie. Po materskej dovolenke sa stala vedúcou lekárkou metabolickej JIS NsP v Šamoríne. Po zrušení nemocnice založila v Šamoríne prvú stanicu rýchlej lekárskej pomoci a od tých čias sa na plný úväzok venuje záchranárstvu.

Západu sa darilo v paliatívnej medicíne

Lekárom západného Slovenska sa darilo v kategórii Paliatívna medicína a LDCH . Prvé miesto tu získala Štefánia Moricová, primárka oddelenia dlhodobo chorých UN Bratislava a dekanka Fakulty verejného zdravotníctva SZU. Druhé miesto obsadila taktiež bratislavská lekárka – Kristína Križanová, ktoré pracuje ako zástupkyňa primára Oddelenia klinickej onkológie F v Národnom onkologickom ústave.

Tretie miesto v tejto kategórii získala lekárka Mina Bobocka, ktorá je riaditeľkou a primárkou oddelenia dlhodobo chorých, v Nemocnici Bánovce. V tejto nemocnici pracuje od ukončenia svojho vysokoškolského štúdia. Začínala tu ako sekundárna lekárka na internom oddelení a postupne sa vypracovala na pozíciu, v ktorej sa nachádza dnes.

Detskí lekári

V kategórii všeobecný lekár pre deti a dorast bodoval Mário Moro, ktorý sa umiestnil na druhom mieste. Medicínu ukončil v roku 1989 a v tom istom roku začal pracovať na detskom oddelení v nemocnici v Trnave. Po atestácii z pediatrie krátky čas strávil prácou na infekčnom oddelení a následne od 1994 začal pracovať na detskej ambulancii v Cíferi, kde pracuje dodnes.

Na treťom mieste medzi všeobecnými lekármi pre deti a dorast skončila Adriana Borošová z Bratislavy, ktorá určitú dobu pracovala taktiež v Trnave. Od roku 2004 ju však nájdete vo vlastnej ambulancii pre deti a dorast na Poliklinike Mýtna v Bratislave.

Bratislava bodovala

Okrem vyššie spomenutých lekárok sa z Bratislavy úspešne umiestnili i ďalší odborníci. Prvé miesto v kategórii traumatológia si vyslúžil Tomáš Heger, úrazový chirurg a zástupca riaditeľa UN Bratislava. Ako jednotka skončil v kategórii genetika Ján Chandoga, ktorý pracuje ako zástupca prednostu pre Oddelenie molekulovej a biochemickej genetiky z Ústavu lekárskej biológie, genetiky a klinickej genetiky taktiež v UN Bratislava. Druhá v genetike skončila Lucia Copáková, primárka Oddelenia lekárskej genetiky v Národnom onkologickom ústave v Bratislave.

Bratislava skórovala naplno v kategórii Hepatológia. Prvé miesto obsadil prednosta 1. Internej kliniky SZU a UN Bratislava Štefan Hrušovský, ako druhý skončil Marian Oltman z Gastroentero­logicko-hepatologického centra THALION a tretím sa stal Jozef Holomáň z Národného referenčného centra pre liečbu chronických hepatitíd.

V kategórii angiológia získala druhé miesto Viera Štvrtinová z UN Bratislava a tretie miesto sa ušlo Petrovi Gavorníkovi z internej kliniky LF UK – UNB v Bratislave.

Bratislavský lekár figuroval aj v kategórii Cievna chirurgia. Tretie miesto tu získal Ján Tomka, prednosta Kliniky cievnej chirurgie v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Posledným z umiestnených Bratislavčanov je Anton Gúth, ktorý pracuje ako prednosta Kliniky fyziatrie, balneoló- gie a liečebnej rehabilitácie SZU a UN Bratislava. Obsadil druhé miesto v kategórii Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM