Správy Komunálne voľby

Kandidát na župana Becík sa obáva rastu cien: Vláda musí vykúpiť MILIÓN ton pšenice

Pokles tohtoročnej úrody bude podľa Becíka opäť viesť k zdražovaniu. Vláda by mala podľa jeho slov okamžite konať.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na župana Becík sa obáva rastu cien: Vláda musí vykúpiť MILIÓN ton pšenice
5
Galéria
Zdroj: Branislav Becík

Branislav Becík, ktorý kandiduje na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja, vyzýva vládu, aby neodkladne vykúpila potravinársku pšenicu za aktuálnu cenu od slovenských prvovýrobcov na Štátne hmotné rezervy SR v množstve jeden milión ton.

Predbežný výsledok žatvy by mal podľa jeho slov donútiť súčasnú vládu okamžite konať.

Prečítajte si tiež

Obáva sa zdražovania

„Len v Nitrianskom kraji, obilnici slovenského poľnohospodárstva, je pokles tohtoročnej úrody potravinárskej pšenice o 20 až 30 percent. Tento výpadok produkcie sa určite odzrkadlí aj na cenách tejto strategickej komodity, čo bude viesť k opätovným rastom cien chleba, rožkov, ale v podstate všetkého, teda aj mäsa, keďže v živočíšnej výrobe sa v podstatnej miere skrmuje pšenica,“ upozorňuje Branislav Becík.

Ako ďalej dodáva: „Výkup milióna ton slovenskej pšenice vládou bude jasným signálom, že to vláda s ochranou slovenských poľnohospodárov, ako aj slovenských spotrebiteľov myslí vážne a uvedomuje si, že národným záujmom Slovenska je zabezpečiť potravinovú sebestačnosť a nie spoliehať sa na lacné a menej kvalitné obilie z Ukrajiny.“

Lokálni pestovatelia

Podľa Becíka je v alarmujúcom stave aj produkcia kvalitnej slovenskej zeleniny od lokálnych pestovateľov. Ako príklad uviedol nelichotivý stav farmy neďaleko Želiezoviec, ktorá v minulosti produkovala kvalitnú slovenskú zeleninu na výmere cez 400 ha a v súčasnosti sa produkcia zúžila na 20 ha.

Branislav Becík tvrdí, že je to spôsobené tým, že vláda a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vôbec nemá záujem o slovenských farmárov a produkciu domácich plodín.

Kandidáta vo voľbách podporí strana Hlas-SD. Jej líder Peter Pellegrini avizoval, že strana opäť predloží návrh zákona, ktorý uprednostní výkup domácich poľnohospodárskych produktov zo strany štátu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuálne témy

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM