Rastislav Búgel Samospráva

Kandidát pravice na župana stále nie je známy: Postavia sa strany za Galbavého?

Strany Most-Híd a SMK nevylučujú, že podporia kandidatúru exposlanca Národnej rady SR za SDKÚ-DS Tomáša Galbavého na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát pravice na župana stále nie je známy: Postavia sa strany za Galbavého?
Zdroj: TASR

Je to jedna z možností, ale ešte stále rokujeme,“ povedal Tibor Bastrnák z Mosta-Híd, ktorý by bol rád, keby sa pravica v kraji dohodla. „Nevylučujem podporu pánovi Galbavému, ale o nomináciách rozhodne definitívne Republiková rada SMK na konci júla“, uviedol Árpád Horváth z SMK.

Kandidatúru zvažuje

Galbavý potvrdil, že zvažuje kandidatúru a že s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude o post predsedu kraja uchádzať. O podrobnostiach zatiaľ nechce hovoriť. Exposlanec bol do jesene minulého roka členom SDKÚ-DS, dnes je nezávislý. Dôvodom jeho odchodu boli spory s Ondrejom Ščurkom. Ten už v strane tiež nie je.

Smer podporil Belicu

Pravica zatiaľ neoznámila svojho kandidáta na predsedu NSK. Smer-SD podporuje súčasného šéfa Milana Belicu. Sociálni demokrati vytvorili v kraji koalíciu s KDH, ale len na poslancov zastupiteľstva. Kresťanskí demokrati Belicu nepodporujú. Nie je vylúčené, že sa pravicové strany postavia za Galbavého.

Voľby majú stanovený termín

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra. V krajoch, v ktorých ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, bude druhé kolo volieb. Malo by sa konať v sobotu 23. novembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM