Dávid Hrdý Šport

Karate klub Kumade v Topoľčanoch: Túto sezónu získali 294 medailí!

Karate klub Kumade v Topoľčanoch existuje od roku 2003. Za ten čas prešiel zmenami, no podstatnejšie sú jeho úspechy. Doteraz získali karatisti v rôznych vekových kategóriách celkovo 1818 medailí! Rozprávali sme sa s Tomášom Klemanom, predsedom Kumade Topoľčany.

Ilustračný obrázok k článku Karate klub Kumade v Topoľčanoch: Túto sezónu získali 294 medailí!
Zdroj: Dnes24.sk

Predseda klubu Kumade Tomáš Kleman sa karate venuje už 22 rokov. Práci s mládežou sa venuje už od svojich sedemnástich rokov, kedy začínal ako asistent trénera. Je držiteľom technického stupňa 3. Dan. „Moja práca je zároveň aj mojim hobby, ktorému sa môžem venovať celý život.“ povedal na úvod Tomáš.

Sezóna začala úspešne

V uplynulej sezóne malo Kumade 130 členov rôznych vekových kategórií. A to od 5 do 50 rokov. Typickým pre tento klub je najmä práca s mládežou, ktorá tu má početné zastúpenie. Kondičná príprava začala už v júni 2012. Pod vedením kondičného Mareka Barányiho a jeho brata Milana – diplomovaného trénera karate.Príprava sa týkala 14 a viac ročných zverencov. Bola účinná .Z Majstrovstiev Slovenska, ktoré sa konali v decembri si karatisti Kumade klubu vybojovali 7 medailí. „Sezónu sme úspešne začali aj skončili zahraničným turnajom. V septembri sme sa rozbiehali na turnaji Centrálnej európskej karate ligy v Budapešti, kde sme získali 5 medailí. Končili sme v júni v Salzburgu na medzinárodnom turnaji pre mládež do 21 rokov“ pokračoval.

Zmenili sa metódy tréningu

Novinkou v tejto sezóne bola aj zmena tréningových metód a zmenila sa aj náplň samotných tréningov. Sezóna sa začala pod vedením dvoch trénerov v zostave Tomáš Kleman a Mgr. Milan Barányi, ktorý ukončil štúdia trénerstva karate na FTŠ v Bratislave. Výsledky síce neboli podľa predstáv trénerov, ale predsa sa dostavili aj úspechy. „Výsledky neboli také, aké sme chceli, nakoľko naši zverenci potrebovali čas na adaptáciu, dúfame, že v nasledujúcej sezóne sa zmeny prejavia naplno,“ dodal.

Nižšie ročníky majú iný režim . „Pre mladších ako 14 rokov je jesenná časť prípravná, prebiehajú kontrolné turnaje. A na jar sa začala hlavná časť súťaží, kde sme získavali body potrebné k postupu na Majstrovstvá Slovenska“, povedal na margo prípravy Tomáš Kleman. Medzi jednu z z najúspešnejších pretekárok Kumade patrí 11 ročná Katka Langová. Potvrdila svoje kvality, keď na Majstrovstvách SR v Prievidzi získala ako jediná titul majsterky Slovenska. Len pre zaujímavosť , Katka váži asi 28 kg no súťaží v kategórií do 35 kg.

Bilancia sezóny

So ziskom 249 medailí sa dá sezóna hodnotiť veľmi pozitívne. Samozrejme ako je to s každým športom, aj karate si vyžaduje vynaloženie určitých finančných prostriedkov. Súvisia najmä so štartovným, hradením cestovného a ubytovania pretekárov. Toto všetko hradia rodičia nádejných športovcov. Klub je financovaný aj z mestských prostriedkov. „Dotácia poskytnutá mestom Topoľčany je vo väčšej miere vyčerpaná na prenájom telocvične“ doplnil Tomáš Kleman.

Jedným z cieľov klubu Kumade je aj štart na Majstrovstvách Európy či sveta. Na toto podujatie môžu štartovať staršie vekové kategórie. Tomáš sa na margo tohto cieľa vyjadril takto: „Pozitívom sezóny okrem medailí je to, že sa stabilizovala forma pretekárov, ktorí chodia na turnaje. V kategórií kadet a junior sa konečne vytvorila skupina približne 10 pretekárov, ktorá bude v nasledujúcej sezóne doplnená ďalšími. Toto je hlavná cieľová skupina, pretože táto kategória už môže chodiť na ME a MS“, zhodnotil.

Karate nie je len o frajerine

Karate je najmä medzi mladými rozšírené skôr ako módna záležitosť. Avšak pre zainteresovaných to nie je len o kopoch či chvatoch. Ako to vidí samotný predseda klubu Kumade? „Karate nie je masovým športom ako napríklad futbal alebo hokej. A nepatrí ani medzi olympijské disciplíny. Je však spojením športu s bojovým umením. Poskytuje rozvoj pre psychickú aj fyzickú stránku človeka. Hlavným pozitívom je vytvorenie disciplíny a budovanie si rešpektu voči druhým ľuďom . Čo je vhodné najmä pre deti a mládež“ odpovedal.

Na záver sme sa Tomáša opýtali akú má on víziu. Čo by chcel vidieť v budúcnosti ako športový tréner. „Prial by som si ,aby bolo viac detí v telocvičniach a na ihriskách ako v baroch a flákajúcich sa po uliciach. Čo sa karate týka, teší ma veľký záujem mladých ľudí v našom meste o karate a budeme sa snažiť aby tento záujem naďalej rástol medzi všetkými vekovými kategóriami".

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM