Katarína Jankeje Rôzne

Kaštieľ v Tovarníkoch sa prebúdza: Rekonštrukcia pomaly napreduje

Dlhé roky historická budova chátrala. Nedávno sa však začalo s rekonštrukčnými prácami, vďaka ktorým sa známemu kaštielu vdýchne život.

Ilustračný obrázok k článku Kaštieľ v Tovarníkoch sa prebúdza: Rekonštrukcia pomaly napreduje
Zdroj: Dnes24.sk

Po vzájomnej dohode s majiteľom kaštieľa v Tovarníkoch sa jeho správca rozhodol vdýchnuť život do starých múrov, ktoré boli v chátrajúcom stave. „Budova veľa rokov len stála. Od mája tohto roku som začal s opravami. Je to náročné, ale ide to. Ide to však veľmi pomaly,“ prezrádza pán Peter.

Vďaka dobrému počasiu sa rekonštrukcia mohla vykonávať hlavne v exteriéroch. „Zatiaľ sa stihla prerobiť časť exteriéru, máme novú fasádu. Uvidíme, čo sa porobí ešte vonku, kým je babie leto,“ pokračuje pán Peter. „Na zimu plánujeme opraviť hodiny na kaštieli a venovať sa opravám a upratovaniu vo vnútri budovy.“

Cieľom rekonštrukcie má byť sprístupnenie priestorov verejnosti na rôzne účely. „Keď sa kaštieľ zrenovuje, bude sa využívať napríklad na svadby a hlavne ako galérie na výstavy. Práve prebiehajúca výstava Z dejín rodu Stummerovcom sa v novembri presunie sem. Takmer 50 exponátov bude umiestnených na chodbu v ľavom krídle budovy,“ dodáva správca. Ak vás zaujíma, ako práce na budove napredujú, klikajte na facebook stránku: Kaštieľ Tovarníky.

Pozrite si fotografie prerobeného kaštieľa!

Foto: Kaštieľ Tovarníky Facebook

Kaštieľ v Tovarníkoch sa prebúdza: Rekonštrukcia pomaly napreduje
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM