Prokop Slováček Správy

Kde na Slovensku sa robí najviac cisárskych rezov? Štatistiku vedú Topoľčany

Cisársky rez volia lekári na Slovensku i v prípade, keď nemusia. Vyplýva to z dát za minulý rok, ktoré zverejnil Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku v projekte Sprievodca pôrodnicami.

Ilustračný obrázok k článku Kde na Slovensku sa robí najviac cisárskych rezov? Štatistiku vedú Topoľčany
Zdroj: TASR

Takýmto výkonom sa vlani uskutočnila približne tretina pôrodov na Slovensku (30,2 percenta). Vo vyspelých krajinách sa má spomínaná hranica pohybovať od 15 do 25 percent. V minulom roku sa narodilo viac ako 55.000 detí. Do projektu Sprievodca pôrodnicami sa zapojilo 48 pôrodníc. Vlani ich na Slovensku fungovalo 54.

Hrozia komplikácia

„Hoci môže byť cisársky rez v indikovaných prípadoch život zachraňujúci, jeho nadužívanie je spojené so zvýšeným výskytom komplikácií pre matku aj dieťa,“ povedala Silvia Hnilicovová zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku. Určité percento cisárskych rezov sa podľa jej slov považuje za nevyhnutné, pretože predstavuje podiel medicínsky indikovaných zákrokov. Upozornila však, že po prekročení istej hranice prevažujú riziká a komplikácie u žien i detí nad prínosmi.

Aké sú počty na celom Slovensku?

Najvyšší počet cisárskych rezov zaznamenali odborníci v pôrodnici v Topoľčanoch (54,6 percenta). „Je to alarmujúce, táto pôrodnica má viac cisárskych rezov ako prirodzených vaginálnych pôrodov,“ povedala Hnilicová. Na Slovensku sú podľa nej celkovo štyri pôrodnice, ktoré vykazujú podiel cisárskych rezov nad 45 percent.

Naopak, najnižší počet týchto výkonov vlani urobili v pôrodnici v Kežmarku (14,2 percenta), Trenčíne (14,6 percenta) a Trebišove (15,9 percenta). „Výrazné zlepšenie percenta cisárskych rezov bolo vlani v pôrodnici v Trnave. Z 34,6 percenta v roku 2014 to tam kleslo na aktuálnych 21,9 percenta,“ povedala Hnilicová.

Riziká netreba podceňovať

Cisársky rez môže pre matku predstavovať riziko komplikácií spojených s operáciou ako poranenie orgánov, riziko infekcií, tromboembolizmus či riziko spojené s pooperačnými zrastami v brušnej dutine a dlhšie zotavovanie sa. „Dieťa zase čelí vyššiemu riziku respiračných komplikácií, neskôr ochoreniam súvisiacich s imunitou či alergiami,“ povedala Hnilicová.

Percento cisárskych rezov oproti minulým rokom klesol. V roku 2013 ich lekári vykonali v 30,8 percentách a predvlani v 30,5 percentách. „Zastavil sa tým stúpajúci negatívny trend,“ dodala Hnilicová.

Kompletné výsledky na webe

Kompletné výsledky hodnotenia pôrodníc možno nájsť na webe sprievodcaporod­nicami.sk. Ide o internetovú aplikáciu, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Projekt sa realizuje od roku 2011. Vznikol na základe spolupráce inštitútu s internetovým portálom www.rodinka.sk s podporou časopisu Mama a ja. Od začiatku projektu sa hlasovania zúčastnilo viac ako 18.000 mamičiek. Vlani mala stránka 120.000 návštev a 300.000 zobrazení.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM