Správy

Téma zvyšovanie platov: Koľko učiteľov vstúpi budúci týždeň do štrajku?

Iniciatíva slovenských učiteľov zatiaľ nevie, s akou podporou učiteľov má rátať pri vstupe do stupňovaného štrajku.

Ilustračný obrázok k článku Téma zvyšovanie platov: Koľko učiteľov vstúpi budúci týždeň do štrajku?
Zdroj: TASR

Podľa zástupcu Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) Vladimíra Crmomana, momentálne nie je možné technicky vyhodnotiť podporu štrajku, ktorého štart sa avizuje na 13. september. Registrácia je už však spustená.

„Pri všetkých akciách sme vždy riskovali. My štrajk nechceme, no sme pripravení doň vstúpiť. Dúfame, že vláda nás prestane ignorovať," povedal na dnešnom brífingu v Bratislave Crmoman.

PREČÍTAJTE SI: Odzvonilo prázdninám i niektorým predpisom: Žiakov čakajú novinky, školy štrajk

Počet štrajkujúcich učiteľov má rásť

Branislav Kočan z ISU očakáva, že v prípade štrajku sa bude podpora učiteľov postupne zvyšovať. Ako tvrdí, stupňovaný štrajk 13. septembra bude výstražný a nie je cieľom priveľmi narušiť vyučovací proces.

„Každý hlas, ktorý sa ozve za nápravu nesprávnych pomerov, je správny. My sme dosiahli úspech už len v tom, že sa rozprúdila debata o situácii v školstve. Ak nebudeme robiť nič, rovnako nič sa nezmení," vysvetlil Kočan.

PREČÍTAJTE SI: Vyše dvadsať dní prázdnin. Koľko voľna si študenti počas školského roka užijú?

Platy a kreditné vzdelávanie

Nespokojní učitelia chcú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur pre odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

Ak vláda požiadavkám ISU nevyhovie, nespokojní učitelia sú pripravení vstúpiť 13. septembra do stupňovaného štrajku. V tento deň by sa v školách nemalo učiť jednu vyučovaciu hodinu.

PREČÍTAJTE SI: Pripravte sa s nami na ďalší školský rok: Čo nemá chýbať v aktovke prváčika?

Štrajky plánujú aj na 21. september

Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať 21. septembra, kedy by sa v školách nemalo vyučovať už dve hodiny a 29. septembra, vtedy by sa zas učiť nemalo tri vyučovacie hodiny.

Ministerstvo školstva tvrdí, že v programovom vyhlásení sa vláda zaviazala, za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien, zvýšiť tarifné platy učiteľov o šesť percent aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Zároveň podotklo, že iniciovalo rokovanie s ministerstvom financií, aby sa platy učiteľov v regionálnom a vysokom školstve zvýšili o šesť percent aj od januára 2017.

„Ich platy by tak celkovo stúpli do konca volebného obdobia o takmer 40 percent. Učitelia by sa tak stali jedinou kategóriou zamestnancov, ktorá bude mať garantovaný najvyšší nárast miezd v oblasti verejnej správy," konštatuje rezort.

Uvedomuje si však, že ani takýto nárast miezd nezabezpečí posun Slovenska na priemernú úroveň platov učiteľov v EÚ a bude potrebné v ňom pokračovať. Téma zlepšenia súčasného stavu slovenského školstva by sa však podľa rezortu nemala zúžiť len na platy učiteľov.

PREČÍTAJTE SI: Minister školstva straší reformou: Bude to naozaj náročný rok

Škola, deti, učitelia
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM