Kontrolóri si posvietili na cukrárne a zmrzlinárov: Ktoré prevádzky pochybili v našom okolí?

Hygienici si koncom mája a začiatkom júna posvietili na cukrárenské výrobne a cukrárne po celom Slovensku. Nedostatky našli aj v prevádzkach v Nitre a okolí.

Rastislav Búgel
Ilustračný obrázok k článku Kontrolóri si posvietili na cukrárne a zmrzlinárov: Ktoré prevádzky pochybili v našom okolí?
Zdroj: TASR

Kontrolóri z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) tak celkovo preverili 527 prevádzok, pričom pochybenia zistili v 154 prevádzkach. Najviac ich bolo v Trnavskom a Žilinskom kraji, najmenej v Košickom kraji.

Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 107 blokových pokút v celkovej sume 4 390 eur. Taktiež bolo začatých 21 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 7 815 eur.

Zoznam prevádzok v Nitre a okolí so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR

Veľkopredajňa Úspech, ESO kútik, Štefánikova 3, Nitra

  • nedodržanie chladiaceho reťazca
  • opatrenie: oprava chladiacej vitríny – vykonaná ihneď

Espresso – Café, Kozárovce

  • neoznačenie alergénov na cukrárskych výrobkoch
  • opatrenie: prevádzkovateľ sa zaviazal tento nedostatok odstrániť – ihneď

Tibor Páldi BETTI s.r.o., Želiezovce

  • chýbalo označenie alergénov v zmrzline
  • opatrenie: prevádzkovateľ sa zaviazal tento nedostatok odstrániť – ihneď

Cukráreň AH GASTRO M. R. Štefánika č. 11 Šurany

  • oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode (po kontrole odstránené a sfunkčnené zariadenie na oplachovanie porcovacieho náradia)
  • predaj 3 druhov zmrzliny jeden deň po dátume spotreby
  • opatrenie: oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou- odstrániť zmrzliny po dobe spotreby z predaja

Cukráreň-Kaviareň DOBOŠKA J. Kráľa 12, Topoľčany

  • nepoužívanie pracovného odevu,
  • nedostatky pri manipulácii s nebaleným tovarom

Kaviareň- Cukráreň- Zmrzlináreň SIMETRIA, Nám. M. R. Štefánika 5, Topoľčany

  • pracovník výrobne zmrzliny s nalakovanými dlhými nechtami, bez pokrývky hlavy, bez pracovnej obuvi
  • skladovanie tovaru neštandardného so štandardným
  • skladovanie sypkého tovaru vo vreci priamo na podlahe
  • nevedie sa evidencia z monitorovania teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach
  • nevedie sa evidencia zo sanitácie náradia a prostredia,
  • nevedie sa evidencia o odbere vzoriek
  • nedostatky v označovaní nebalených potravín,
  • manipulácia s potravinami na ploche, ktorá slúži na ukladanie umytého riadu pri dreze na umývanie stolového riadu

Cukráreň Bonté P. Blahu 19 A Nové Zámky

  • z pracovného prostredia a rúk zamestnancov zistené: Enterobacter, koliformné baktérie
  • opatrenie: vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia a vykonávať správne umývanie rúk zamestnancov v prevádzke

Cukráreň zmrzlina JADRAN M. R. Štefánika č. 43, Nové Zámky

  • nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
  • v steroch z pracovného prostredia a rúk zamestnancov zistené: Enterobacter, koliformné baktérie
  • opatrenie: viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
  • vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia a vykonávať správne umývanie rúk zamestnancov v prevádzke

CukráreňXXL –64 s.r.o. Kukučínova 8 Nové Zámky

  • cukrárske výrobky po dátume najneskoršej spotreby (6 ks)
  • nevedenie písomnej evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
  • opatrenie: stiahnuť výrobky po dátume najneskoršej spotreby z predaja
  • viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach

Cukráreň BONITA Ul. J. Kráľa 19 Nové Zámky

  • oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode
  • tovar – originálne nealkoholické nápoje po dátume minimálnej trvanlivosti 14 kusov,
  • nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
  • neoznačenie otvorenia predávanej priemyselne vyrábanej zmrzliny
  • opatrenie: oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou
  • stiahnuť tovar po dátume minimálnej trvanlivosti z predaja
  • viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach

Cukráreň a kaviareňSAMBA Hlavné Námestie č. 7 Nové Zámky

  • oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode
  • nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
  • neboli k dispozícii dodacie listy od cukrárskych výrobkov (výroba vo vlastnej výrobni prevádzkovateľa cukrárne)
  • opatrenie: oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou
  • viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
  • predložiť dodacie listy od cukrárskych výrobkov

Cukráreň PETRUŠKA M. R. Štefánika Nové Zámky

  • oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode
  • nepredložené dodacie listy od výrobkov (vlastná výroba cukrárskych výrobkov a zmrzliny)
  • prekročený povolený limit kvasiniek vo vanilkovej zmrzline
  • opatrenie: -oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou
  • predložiť dodacie listy od výrobkov
  • dodržiavať správnu výrobnú prax pri výrobe a skladovaní zmrzliny