Kontrolóri si posvietili na cukrárne a zmrzlinárov: Ktoré prevádzky pochybili v našom okolí?
Hygienici si koncom mája a začiatkom júna posvietili na cukrárenské výrobne a cukrárne po celom Slovensku. Nedostatky našli aj v prevádzkach v Nitre a okolí.
Kontrolóri z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) tak celkovo preverili 527 prevádzok, pričom pochybenia zistili v 154 prevádzkach. Najviac ich bolo v Trnavskom a Žilinskom kraji, najmenej v Košickom kraji.
Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 107 blokových pokút v celkovej sume 4 390 eur. Taktiež bolo začatých 21 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 7 815 eur.
Zoznam prevádzok v Nitre a okolí so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR
Veľkopredajňa Úspech, ESO kútik, Štefánikova 3, Nitra
- nedodržanie chladiaceho reťazca
- opatrenie: oprava chladiacej vitríny – vykonaná ihneď
Espresso – Café, Kozárovce
- neoznačenie alergénov na cukrárskych výrobkoch
- opatrenie: prevádzkovateľ sa zaviazal tento nedostatok odstrániť – ihneď
Tibor Páldi BETTI s.r.o., Želiezovce
- chýbalo označenie alergénov v zmrzline
- opatrenie: prevádzkovateľ sa zaviazal tento nedostatok odstrániť – ihneď
Cukráreň AH GASTRO M. R. Štefánika č. 11 Šurany
- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode (po kontrole odstránené a sfunkčnené zariadenie na oplachovanie porcovacieho náradia)
- predaj 3 druhov zmrzliny jeden deň po dátume spotreby
- opatrenie: oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou- odstrániť zmrzliny po dobe spotreby z predaja
Cukráreň-Kaviareň DOBOŠKA J. Kráľa 12, Topoľčany
- nepoužívanie pracovného odevu,
- nedostatky pri manipulácii s nebaleným tovarom
Kaviareň- Cukráreň- Zmrzlináreň SIMETRIA, Nám. M. R. Štefánika 5, Topoľčany
- pracovník výrobne zmrzliny s nalakovanými dlhými nechtami, bez pokrývky hlavy, bez pracovnej obuvi
- skladovanie tovaru neštandardného so štandardným
- skladovanie sypkého tovaru vo vreci priamo na podlahe
- nevedie sa evidencia z monitorovania teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach
- nevedie sa evidencia zo sanitácie náradia a prostredia,
- nevedie sa evidencia o odbere vzoriek
- nedostatky v označovaní nebalených potravín,
- manipulácia s potravinami na ploche, ktorá slúži na ukladanie umytého riadu pri dreze na umývanie stolového riadu
Cukráreň Bonté P. Blahu 19 A Nové Zámky
- z pracovného prostredia a rúk zamestnancov zistené: Enterobacter, koliformné baktérie
- opatrenie: vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia a vykonávať správne umývanie rúk zamestnancov v prevádzke
Cukráreň zmrzlina JADRAN M. R. Štefánika č. 43, Nové Zámky
- nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
- v steroch z pracovného prostredia a rúk zamestnancov zistené: Enterobacter, koliformné baktérie
- opatrenie: viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
- vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia a vykonávať správne umývanie rúk zamestnancov v prevádzke
CukráreňXXL –64 s.r.o. Kukučínova 8 Nové Zámky
- cukrárske výrobky po dátume najneskoršej spotreby (6 ks)
- nevedenie písomnej evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
- opatrenie: stiahnuť výrobky po dátume najneskoršej spotreby z predaja
- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
Cukráreň BONITA Ul. J. Kráľa 19 Nové Zámky
- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode
- tovar – originálne nealkoholické nápoje po dátume minimálnej trvanlivosti 14 kusov,
- nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
- neoznačenie otvorenia predávanej priemyselne vyrábanej zmrzliny
- opatrenie: oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou
- stiahnuť tovar po dátume minimálnej trvanlivosti z predaja
- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
Cukráreň a kaviareňSAMBA Hlavné Námestie č. 7 Nové Zámky
- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode
- nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
- neboli k dispozícii dodacie listy od cukrárskych výrobkov (výroba vo vlastnej výrobni prevádzkovateľa cukrárne)
- opatrenie: oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou
- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach
- predložiť dodacie listy od cukrárskych výrobkov
Cukráreň PETRUŠKA M. R. Štefánika Nové Zámky
- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode
- nepredložené dodacie listy od výrobkov (vlastná výroba cukrárskych výrobkov a zmrzliny)
- prekročený povolený limit kvasiniek vo vanilkovej zmrzline
- opatrenie: -oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou
- predložiť dodacie listy od výrobkov
- dodržiavať správnu výrobnú prax pri výrobe a skladovaní zmrzliny