Kultúra

Krehká nádhera kraslíc: Zažite Veľkú noc v múzeu a vyrobte si vlastné kúsky!

Tradície a veľkonočné zvyky vám v týchto dňoch približuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Ak máte (ne)šikovné ruky a túžite po vlastných ozdobách, inšpirovať sa môžete aj na unikátnej výstave Krehká krása.

Ilustračný obrázok k článku Krehká nádhera kraslíc: Zažite Veľkú noc v múzeu a vyrobte si vlastné kúsky!
Zdroj: Tribečské múzeum

Originálne pozdravy, dekorácie či zdobenie kraslíc rôznymi technikami. Aj to možno vidieť na prehliadke v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch. Viac ako dvesto exponátov je výsledkom tvorivej činnosti Dezidera Kremmera z obce Bíň v novozámockom okrese. Jeho diela sú známe z mnohých výstav doma i v zahraničí. V rokoch 2013 a 2014 získal ocenenia na celoštátnej súťaži v zdobení kraslíc ,,O najkrajšiu kraslicu“ v Dolnom Kubíne.

,,Kraslice sú zhotovené netradičnou technikou – vyrezávaním do škrupiny vajíčka. Okrem klasického zdobenia sa autor z krehkého materiálu – škrupiny vajíčka – pokúša zhotoviť aj rôzne drobné predmety, napríklad ozdobné šperkovnice alebo malé lampičky,“ prezradila riaditeľka múzea Blažena Šmotláková o výstave.

Okrem spomínanej výstavy, ktorá potrvá do 24. marca 2016, sú pre návštevníkov pripravené tvorivé aktivity – výroba jarných a veľkonočných dekorácií, veľkonočných pozdravov, zdobenie kraslíc, riešenie zábavných tajničiek a iné. Podujatie je sprístupnené od 14. 3. do 18. 3. 2016 v čase od 8.00 do 15.00 hod.

Krehká nádhera kraslíc: Zažite Veľkú noc v múzeu a vyrobte si vlastné kúsky!
4
Galéria
Zdroj: Tribečské múzeum
Zdroj: Tribečské múzeum
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM