Lucia Lauková Samospráva

Kultúra a šport si v Nitrianskom kraji polepšia: Dotácie navýšia o pol milióna eur

Poslanci na marcovom rokovaní zvýšili objem dotácií určených na podporu športu a kultúry. Finančný balík by mal byť štedrejší o pol milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Kultúra a šport si v Nitrianskom kraji polepšia: Dotácie navýšia o pol milióna eur
Foto: Rastislav Búgel

Organizátori kultúrnych a športových podujatí v Nitrianskom kraji sa môžu tešiť na štedrejší balík financií. Regionálni poslanci na svojom marcovom rokovaní zvýšili objem dotácií určených na podporu rôznych aktivít v mestách i na vidieku.

Dodatočné schvaľovanie

Z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) bolo k už schváleným dotáciám na kultúrne a športové akcie vyčlenených ďalších približne 500 000 eur. Viacerým poslancom sa takéto dodatočné schvaľovanie financií nepáčilo, niektorí namietali, že sa tým porušujú platné všeobecne záväzné nariadenia.

Zvýšenie dotácií

Krajské zastupiteľstvo však napokon zvýšenie dotácií odsúhlasilo. Hlavným argumentom pre takýto krok bol dostatok financií v rezervnom fonde NSK. „Stále sa diskutuje, je skupina poslancov, ktorí chcú ďalej šetriť a je skupina poslancov, ktorí by radšej investovali. Môj názor je taký, že máme investovať, a to aj do podpory povedzme takých aktivít ako je kultúra, šport alebo obnova pamiatok,“ myslí si predseda NSK Milan Belica.

Kraj si to môže dovoliť

Podľa jeho slov má kraj veľmi dobrú finančnú kondíciu a zvýšenú podporu rôznych podujatí i kultúrnych inštitúcií si môže dovoliť. „Ekonomika kraja je nezávislými inštitúciami hodnotená ako najlepšia na Slovensku. A my máme aj najnižšie úverové zadlženie zo všetkých samosprávnych krajov. Je to okolo 15 percent, čo je skutočne smiešna suma. Takže, ak by aj došlo k nejakej nečakanej situácii, vieme ju v prípade potreby vyriešiť aj prostredníctvom úveru,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM