Katarína Jankeje Správy

Lekári topoľčianskej nemocnice prehovorili: Rekonštrukcia sál je nevyhnutná!

Dlhoročné súdne spory ohrozujú samotné fungovanie nemocnice v Topoľčanoch. Myslia si to lekári, ktorí v nej pracujú a ktorí to prišli povedať aj poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Tí sa situáciou v nemocnici zaoberali na svojom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Lekári topoľčianskej nemocnice prehovorili: Rekonštrukcia sál je nevyhnutná!
Zdroj: TASR

Podľa predloženého materiálu poslanci mali schvaľovať odloženie rekonštrukcie operačných sál na neurčito. Dôvodom je exekučný príkaz, ktorý zakazuje NSK ako majiteľovi nemocnice nakladať s jej majetkom.

Hygienické štandardy zabezpečujú len ťažko

Primár úrazovej chirurgie v topoľčianskej nemocnici Ján Paulík upozorňuje, že operačné sály sú už dnes vo veľmi zlom stave a ich chod a hygienické štandardy sa darí zabezpečovať iba veľmi ťažko. Jeho slová potvrdil aj chirurg Tibor Pavlík, ktorý upozorňuje napríklad na zlý technický stav elektroinštalácie a ďalších sietí. „Tie môžu každú chvíľu vypadnúť. Rovnako sa môže stať, že sály zatvorí hygienik. Nemocnica bez operačných sál zostane prakticky nefunkčná,“ upozorňuje Pavlík.

Rekonštrukcia sál bola na spadnutie

Rekonštrukcia sál za 2,7 milióna eur i nákup nových prístrojov za vyše 400 tisíc eur už pritom boli pripravené. Kraj na túto investíciu vyčlenil peniaze, vybraný bol aj dodávateľ. Ešte 23. septembra však bol NSK informovaný o začatí exekúcie, ku ktorej došlo po tom, ako kraj prehral súdny spor s neziskovou organizáciou (n.o.) Nemocnica Topoľčany. Krajský súd v Nitre však určil neplatnosť výpovede a jeho rozsudok ešte v roku 2012 potvrdil aj Najvyšší súd SR. Správca konkurznej podstaty po n. o. Nemocnica Topoľčany sa teraz cez exekučné konanie domáha, aby kraj odovzdal pôvodný predmet nájmu, teda majetok nemocnice. NSK preto nechcel investovať do majetku, ktorý je v súčasnosti predmetom exekúcie.

Modernizácia sa neodloží

Na apel lekárov napokon poslanci rozhodli, že modernizácia sál sa neodloží. Úrad NSK dostal za úlohu vykonať právnu analýzu súčasného stavu a po nej zabezpečiť rekonštrukciu operačných sál a nákup nových prístrojov. „Predmetom súdnych sporov je predsa nájomná zmluva. Nemocnica stále zostáva majetkom kraja, tak prečo by doň nemohol vyšší územný celok investovať,“ myslí si Paulík.

Firma nemá potrebnú licenciu

Budúcnosť Topoľčianskej nemocnice však bude závisieť aj od rokovaní kraja s firmou medisimo, s.r.o., z Galanty. Tá v rámci konkurzného konania odkúpila organizáciu Nemocnica Topoľčany od správcu úpadcu. Viacerí krajskí poslanci i lekári pritom upozorňujú, že firma vznikla iba pred niekoľkými týždňami, 20. septembra. Na poskytovanie zdravotnej starostlivosti nemá navyše ani licenciu. Od 6. novembra sa spoločníkom v medisime stala spoločnosť LAVINGTON CONSULTANTS LTD. so sídlom v Londýne.

Lekári topoľčianskej nemocnice, ale aj niektorí členovia zastupiteľstva na dnešnom rokovaní vyjadrili obavy, že spoločnosť medismo, s.r.o., je iba figúrkou, ktorá má poslúžiť na ovládnutie topoľčianskej nemocnice. „Či nejde náhodou o to, dostať nemocnicu do úpadku a potom lacno sprivatizovať. Objavili sa informácie, že za spoločnosťou medisimo stojí istá známa finančná skupina,“ povedal poslanec Miloslav Hatala. Lekári sú rozhorčení aj z toho, že ich kraj neinformoval o právnych problémoch nemocnice. „Prečo sme neboli informovaní o možnosti odkúpiť pohľadávku od správcu konkurznej podstaty tak, ako to urobila firma medisimo? Tú sumu 280 000 eur by sme ako lekári aj zamestnanci dali určite dokopy a tieto problémy sme dnes vôbec nemuseli riešiť,“ povedal Pavlík.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM