Katarína Jankeje Rôzne

Lucia bola v našom kraji magická: Bosorky či zisťovanie ženícha!

V sobotu oslavujú meniny všetky Lucie, viete však, že tento dátum aj v našom regióne znamenal začiatok zimného cyklu výročný zvykov? Pozrite sa s nami späť do minulosti na tradície, ktoré dnes už v rodinách zrejme nenájdete.

Ilustračný obrázok k článku Lucia bola v našom kraji magická: Bosorky či zisťovanie ženícha!
Zdroj: Dnes24.sk

13. december už tradične v kalendári patrí ženskému menu Lucia. Tento sviatok má aj v našom regióne poriadne dlhú tradíciu. Zvyčajne sa ním začínal tzv. zimný cyklus výročných zvykov, ktorý trval až do fašiangových slávností. Ich snahou bolo „zabezpečiť“ si v nasledujúcom roku najmä úrodu, ale aj zdravie a rodinné šťastie.

Chceli odhaliť bosorky

Hlavnou farbou na Luciu bola biela. „Mladí chodili celí v bielom po domoch s husacím pierkom, pričom oprašovali všetky veci v domácnosti či samotných členov danej rodiny. Volali sme ich Lucky. Malo to znamenať akési symbolické vymetanie a upratovanie na konci jedného obdobia a začiatok toho zimného,“ spomína pamätníčka Marta. „Niekedy bol aj zvyk umývať sa bez svetla a utrieť sa spoločne do jednej utierky. Vďaka tomu mohli vidieť na vlastné oči všetky strigy a bosorky, ktoré nám vraj chceli poškodiť.“

Mágia bola obľúbená u dievčat

Obľúbená bola aj mágia zaľúbených. Najmä u dievčat existovali rôzne zvyky a symbolické úkony, ktoré mali zistiť meno ženícha. Niektoré od Lucie do Vianoc denne zahryzávali do toho istého jablka, iné každý deň zbierali kúsky dreva. „Ak niektorá chcela zistiť za koho sa vydá, musela presne od Lucie až do Vianoc zbierať kúsky dreva. S nimi potom musela večer pred Štedrým dňom zakúriť, ohriať na nich vodu a umyť sa. Zmyslom bolo neutierať sa, ale počkať na toho, kto ju príde utrieť. Ten sa mal stať jej mužom.“

Tradične aj Lucia bola spätá s ľudovými pranostikami. 12 dní do Štedrého dňa predstavovalo 12 mesiacov nadchádzajúceho roka. Podľa toho, aké bolo počasie v daný deň, také malo byť aj v príslušnom mesiaci.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM